נפגשים כל יום רביעי בשעה 13:00 במלון ביי וויו BayView, חיפה
Meeting every Wednesday on 13:00 at BayView HOTEL, Haifa

24/03/2010 - פרופסור שביב

הרצאת פרופסור ניר שביב 24/3/10

ישיבת המועדון התקיימה הפעם במדעטק , ודווקא האירוח במקום זה הלם במיוחד את נושא ההרצאה שעסקה בתיאוריות להתחממות כדור הארץ. השתתפו במפגש גם כ 20 חברי מועדון רווטרי הרצליה. כמסורת המועדון, ברך הרב הראשי של חיפה, שאר ישוב כהן את חברי המועדון בברכה פסח כשר. הציג את המרצה אריה ברגמן והודה לו שלמה מרקל.

יוסף שביב (נולד ב-1972 באיתיקה, ניו יורק) הוא פרופסור לפיזיקה במכון רקח שבאוניברסיטה העברית בירושלים. חוקר בתחומים של אסטרופיזיקה ושינוי אקלים. שביב נשוי ואב לשניים.
שביב גדל בחיפה, בנם של הפיזיקאי גיורא שביב (שהרצה לפני שנתיים במועדון בנושא דומה),  והארכיטקטית עדנה שביב. בהיותו בתיכון סיים תואר ראשון בהצטיינות בפיזיקה בטכניון ובזמן שירותו הצבאי בחיל המודיעין סיים את מרבית חובותיו לתואר שני. לאחר שחרורו עשה את הדוקטורט בטכניון באסטרופיזיקה, אותו סיים ב-1996. בהמשך עשה פוסט דוקטורט במכון הטכנולוגי של קליפורניה ופוסט דוקטורט שני במכון הקנדי לאסטרופיזיקה תאורטית באוניברסיטת טורונטו. שביב התפרסם בעיקר בזכות ההיפותזה שלו בדבר קרניים קוסמיות והתרומה שלהן לשינויי אקלים. בשנת 2002 שביב העלה את ההשערה כי מעבר דרך החלקים הספירליים של שביל החלב הוא הגורם לתקופות הקרח הגדולות במשך מילארד השנה האחרונות. בעבודה מאוחרת יותר בשיתוף עם יאן ויזר הם הציבו רף השפעה מקסימלי נמוך במיוחד לתרומה של פחמן דו-חמצני לשינויי אקלים. אחת מהשערתיו של שביב, בנוגע לתרומת פעילות השמש להתחממות במאה ה-20, הופרכה כביכול על ידי מייק לוקווד וקלאוס פרוליך בניתוח שביצעו לגבי רמת קרינת השמש במשך 25 השנים האחרונות. לטענתם פעילות השמש נמצאת בירידה קבועה מאז 1985 ולעומת זאת הטמפרטורה הגלובלית ממשיכה לעלות   שביב טוען מצדו כי ניתוחם של לוקוווד ופרוליך מוטעה מכמה היבטים. ראשית, רק בשנת 1992 הייתה הרמה הנמוכה ביותר של פעילות מה שתרם להתחממות של שנות ה-90. שנית, היות ששינויים במאזן האנרגיה בטווח הקצר נספגים על ידי האוקיינוסים, נוצר פער זמנים בין השינויים בקרינה לבין ההשפעה על הטמפרטורה הגלובלית (כמו ההשהייה בין שיא הקרינה ביום המתקבל בצהרי היום ולבין שיא החום מספר שעות מאוחר יותר, או בין שיא הקרינה בסוף יוני ושיא החום חודש מאוחר יותר). בעוד שמקסימום הקרינה ב-2001 היה נמוך יותר מזה של 1990, בשנות התשעים עדיין חלה התחממות אולם התחממות זו הפסיקה בערך ב-2002.

2024 © כל הזכויות שמורות למועדון רוטרי חיפה
bullet