נפגשים כל יום רביעי בשעה 13:00 במלון ביי וויו BayView, חיפה
Meeting every Wednesday on 13:00 at BayView HOTEL, Haifa

11/01/2006 - הרצאה פרופסור דן שכטמן

פרופסור דן שכטמן, מובא על ידי חביבה רוגר:  פרופסור שכטמן הוא מבכירי המדענים לא רק בישראל, אלא בעולם כולו. רשימת הפרסים וההוקרות שקיבל, יכולה למלא בקלות ספר רב דפים, אסתפק בציון פרס ישראל, פרס וולף, פרס אמת ופרס אמינוף של האקדמיה המלכותית השבדית למדעים. פרופסור שכטמן חבר באקדמיה הישראלית למדעים, האקדמיה להנדסה בארצות הברית, האקדמיה האירופית למדעים ועוד רשימה ארוכה של גופים מדעיים המתגאים בחברותו.  לא אתיימר להסביר את התגלית יוצאת הדופן של פרופסור שכטמן, הקרויה על שמו – שכטמנית. אתם זוכרים את הסיפור על אותו אדם, שראה לראשונה ג'ירף ואמר: "אין חיה כזאת!". כך הגיב עולם המדע כשבא פרופסור שכטמן  והציג מצב צבירה חדש של החומר. סדר חדש של האטומית בגבישים.
ההוקרה הרבה מגיעה לו לא רק על התגלית שבעקבותיה שונתה ההגדרה המדעית של הגבישים, אלא גם על אומץ הלב שגילה במשך שנים מול בכירי עולם המדע, שיצאו בהכרזה ש"אין חיה כזאת, פרופסור שכטמן מדבר שטויות".  אותם מדענים "אכלו את הכובע" מזמן, והיום תגליתו לא רק יצרה ענף מדעי חדש ותוסס, אלא יש לה שימושים טכנולוגיים רבים, בפיתוח סגסוגות מתכתיות , בעלות יישומים רבים בתעשייה.
 פרופסור שכטמן נולד בתל אביב, ושנים רבות  הוא חיפאי. את כל תאריו השלים בטכניון, ולאחר השתלמות במעבדות חיל האוויר של ארצות הברית הצטרף לפקולטה להנדסת חומרים בטכניון. הוא פרופסור מחקר בטכניון ופעיל בנושאי חינוך.  פרופ' שכטמן מכהן כיו"ר "היוזמה למחקר בחינוך" של האקדמיה למדעים, יד הנדיב ומשרד החינוך.
 אני גאה להציג בפניכם את האיש שנחשב בעולם כ"אבי מדע החומרים הקוואזי- מחזוריים", פרופסור דן שכטמן.

 תמצית ההרצאה:
 על  מנת שהמצאה תוכר בציבור כבעלת ערך מדעי יש גם צורך בשיתוף פעולה של העיתונות. לעיתים נדמה כי נתגלתה המצאה חדשה, אך כאשר מנסים להדגים אותה, ההצגה נכשלת, והממציא נעלם או גם משתגע...לעיתם המצאה שנראה היה כאילו ונכשלה, חוזרת לכותרות לאחר שנים בורציות אחרות

דווח וצילם יורם נאומן

על דן שכטמן (Dan Shechtman )
הפקולטה להנדסת חומרים, הטכניון - מכון טכנולוגי לישראל, חיפה, ישראל
פרסומו העולמי של פרופסור שכטמן הוא בזכות הגילוי הניסויי של הגבישים הקווזי-מחזוריים, שהם מוצקים בלתי-מחזוריים, המאורגנים בסדר ארוך-טווח. תגלית זו הביאה להכרת סדר אטומי חדש של החומר.
מאז סוף המאה שעברה, שלטה הסברה שאטומי כל הגבישים מסודרים במבנה מרחבי מחזורי ולכן חייבים להתקיים במספר מוגבל של סימטריות סיבוביות. מיון הגבישים לפי סוגי הסימטריה היה הבסיס לתיאורית הסדר האטומי של המצב המוצק, ונקודת התחלה למחקרים ויישומים רבים. אחת התוצאות המובהקות של הפרדיגמה הזאת הייתה שגבישים אינם יכולים להיות בעלי סימטריה מחומשת.
פרופסור דן שכטמן היה הראשון שגילה חומרים מוצקים בעלי סימטריה איקוסהדרלית, קווזי-מחזורית אשר לה צירי סיבוב מחומשים, התגלית התקבלה בחוסר אמון ובספקנות בקהילה המדעית אך לפרופסור שכטמן היה האומץ להגן על תגליתו בפני הביקורת הקשה. בסופו של דבר התקבלה התגלית, וכך התברר שהחומר המוצק עשוי להתארגן בגבישים קווזי-מחזוריים המראים סימטריה מחומשת. בניתוח הניסויים ובהסרת ההתנגדות לקבלתם נעזר פרופסור שכטמן בפרופסורים אילן בלך, ג´ון קאהן

  (John W. Cahn )ודניס גראטיאס .(Denis Gratias ) ,
Professor Dan Shechtman’s discovery of quasi-periodic crystals has changed the way scientists think about such elementary concepts as crystallinity, long-range order, and symmetry. He has profoundly influenced the course of research in materials and crystallography. Scientists had always thought that all crystals had a simple, periodic arrangement, but in 1982, while experimenting with rapid cooling of aluminum alloys, Shechtman discovered quasi-periodic crystals: metallic substances which are crystalline but do not follow the long established rules of crystal structure. The discovery launched a wave of studies world wide and inspired new fields of investigation. Papers numbering in the thousands have been published on this subject in the disciplines of physics, crystallography, and mathematics. Practical outcomes to date include inexpensive non-scratch, non-stick coatings for cookware and hardening agents for medical instruments. Other novel practical uses are expected .
Born in Tel Aviv, Shechtman earned a Ph.D. in Materials Engineering from the Technion. He began his career as a post doctoral research associate at the Aerospace Research Laboratories at Wright Patterson Air Force Base in Ohio and in 1975 joined the Technion’s Department of Materials Engineering. Shechtman is also a Visiting Professor at the University of Maryland. His work on quasicrystals has earned him numerous awards, including the Israel Prize in Physics 1998, the Wolf Prize in Physics in 1999, and the Aminoff Prize of the Royal Swedish Academy of Sciences in 2000.  He is a member of the American academy of Engineering, the Israel Academy of Sciences and humanities and the European Academy of Sciences. Shechtman continues to direct research projects to develop new metallic alloys which are stronger than any presently available .
Extending his sights beyond his area of scientific expertise, Prof. Shechtman put his own belief¾that a Technion education must be broader than teaching engineering and science courses; it must also motivate students to act¾into action. Aware of the importance of technology based start-ups to the Israeli economy, in 1987 he initiated, a “Technological Entrepreneurship” course. Seventeen years later, it’s a success by all standards. The course is filled to capacity; the invited lecturers, many of whom are colleagues and acquaintances of Shechtman, are eager to return for the next year .
Past chairman of the Natural Science Division of the Israel Academy of Science, Shechtman is involved in a joint initiative with the Ministry of Education to investigate problem areas in the educational system so that improvements can be implemented .
2024 © כל הזכויות שמורות למועדון רוטרי חיפה
bullet