10/06/2009 - דוורון ארבלי מנהל המכס

הנשיא גד כהן פתח את הישיבה וברך את המרצה דורון ארבלי ואת אורחי המועדון, שכללו את  נציגי העירייה ממחלקת החינוך  ויו"ר ועדת הבטיחות בעירייה  מר הרצל יוסף, שהיו שותפים לארגון תחרות כתיבת החיבורים בנושאי בטיחות בדרכים.

פסוק השבוע: הובא על ידי ד"ר יורם קנטר.  לאור מסע אובמה ופגישות עם השליח מיטשל, אמר הנשיא שמעון פרס (חתן פרס נובל לשלום):- "זאת הזדמנות היסטורית לשלום – איש לא יסלח לנו אם נחמיץ את ההזדמנות ההיסטורית לשלום. -הנוסעים מוכנים, הספינה מחכה, הרוח נושבת בכיוון הנכון. עכשיו זה הזמן לאחוז בהגה"... ומה הסיכוי?- וינסטון צ'רצ'יל אמר: "לכל אדם או מדינה יש פעם או מקסימום פעמיים הזדמנות היסטורית לשנוי משמעותי. רובנו- נותנים להזדמנות זו לחלוף על פנינו לבלי שוב"...

הברכה הבינלאומית  הובאה על ידי זאב מטר.  הברכה היום היא ל מועדון  מ Amarillo Texas בארצות הברית אשר שיגר ארצה את ראש משלחת ה – GSE  Group Study Exchange נ"ל John Kanelis יחד עם קבוצה בת ארבעה חברות וחברים לתקופת חודש ימים בארצנו. Rotary Club of Amarillo   מאיזור 5730 שקבל את הצ'ארטר ב 1917. כאשר המועדון הראשון בארצות הברית הוא כמובן מועדון שיקגו בה כונן פול האריס את הרוטרי ממועדון שראשיתו ב שלושה חברים לתנועה עולמית בה מעל ל 200 איזורים ובהם מעל ל 33,000 מועדונים המחברים בין 1,200,000 חברים לרעיון נפלא. המועדון נמנה על 53 מועדונים באיזור ובו 2092 חברים. המועדון שיך ל איזור 27 ברוטרי הבינלאומי. המועדון ובו 145 חברים נפגש בכל יום חמישי בשעה 12.05  ב Amarillo Country Club . המועדון מאד פעיל בחיי הקהילה ולמען הקהילה. בין תוכניות המועדון ראוי להזכיר מחויבות ל Polio Plus ומחנה קיץ לילדים ונוער בגילאי 14 – 7 הסובלים מסכרת. המחנה מעניק לשוהים בו ללמד להיות עצמאיים ומעניק להם זמן של הנאה גדוש באירועים חברתיים.  בהקשר לפעילות הבינלאומית- זו הזדמנות להודות לחברינו שנתנו יד לאירוח הקבוצה שהורכבה מאיזור 1600 הולנד ו איזור 5730 מארה"ב.  כל משלחת מונהגת ע"י נ"ל מיצג האזור וארבעה חברים לא רוטריונים שנבחרו ע"י מועדוני האזור . תודה לחנה צוריאל שהסכימה לפניתי לארח בביתה את Katheryn Krause מ Amarillo, Texas . תודה לאריה מהולל שהסכים לפניתי לארח ביום ההעשרה המקצועית – vocational morning את העיתונאי   נ"ל John Kanelis בבית מילר ולהציג את פעילות הבית בלימודי תקשורת ולהציג את המועדון רוטרי חיפה   באמצעות הסברים על הארכיב היסטורי שלנו והענקת ספר 75 שנות המועדון, מחוה שחברנו מחו"ל לא ישכח. תודה  לאריאל מרקל שהסכימה לפנייתי לארח ביום ההעשרה המקצועית – vocational morning את Aida Almaraz    עובדת סוציאלית מ Amarillo, Texas    בביה"ס אורים ולזכות בארוח ובחויה מקצועית שלא תשכח ממנה לעוד שנים. תודה לדני פסלר מנכ"ל ליאו-בק שארח את חברי המשלחת פרופסור Shirley Davis   מ South Plains College ואת   פרופסור Fernando Valle מ College of Education at Texas Tech University לבוקר הנפלא שהעניק להם. תודה לנשיא המיועד אלברט לינקולן שעזר בביקור מאלף בגניים באהאיים. תודה לשלומית קירשטיין שנתנה יד באירגון הסיור והחוויה הלימודית של אנשי המשלחת במדעטק. נא להרים כוסית ברכה למועדון  Rotary Club of Amarillo ולחברים שעזרו בהרמת הפרויקט ממועדוננו ברוח החברות הרוטריונית.

יו"ר ועדת הבטיחות בדרכים של המועדון נ"ל יואל גלעד ונציגת העירייה אביבה, עמדו על חשיבות תחרות החיבורים בנושאי שמירת הבטיחות בדרכים. עבודות רבות הוגשו לועדת הפרסים, ו 3 מהן זכו להיות בין הטובות ביותר. 3הזוכים המאושרים קיבלו מידי נ"ל יואל גלעד ומנציגי העירייה את הפרסים על עבודותיהם המצטיינות.

הנשיא גד כהן הודה לחברים על ההשתתפות הערה של כ 23 חברי המועדון בועידת האזור שהתקיימה בתחילת החודש במלון היאט בירושלים. הנוכחות המרשימה וההשתתפות בדיונים ובוועדות  הדגימו את חשיבותו היחסית של מועדוננו בין מועדוני האזור,  את היכולת שלנו להשפיע ולמנוע החלטות עוינות לנו, ועל בחירת מספר נציגי המועדון לועדות האזור.

הנשיא גד כהן שעיסוקו ביומיום היא  עמילות מכס, הציג את המרצה האורח מר דורון ארבלי, מנהל רשות המכס המכס הארצי, שהרצה על פעילות המכס בישראל. המרצה פתח באמרו שלרשויות המכס מגוון נרחב של פעילויות, והן מהוות חלק מרשות המסים בישראל הוא עצמו מכהן  גם בתפקיד סגן מנהל רשות המסים.  אנשי המכס נמצאים בכל נמלי הים, האוויר והיבשה של המדינה, כולל מעברי הגבול  עם מצרים וירדן, וזאת בנוסף לנקודות מעבר סחורות עם הרשות הפלסטינית.  המכס עוסק למעשה בניהול סחר החוץ של המדינה,  גבית מכסי ומס קניה, הגנה מפני חדירת  אמל"ח וסמים למדינה, ומניעת הלבנת הון ומעבר כספים במזוודות במעברי הגבול. יש מערכת מכס אחת עם הפלסטינאים, כאשר הכספים הנגבים על ידי המכס בישראל מועברים לרשות לפי ההסכמים. אחת הבעיות היא "זליגה" של מכולות בדרך מנמלי ישראל למקום היעד בגדה ובעזה, ולשם כך מפותחים עתה  סוגרנים אלקטרונים שיאפשרו איתור ומעקב אחר הסחורות/המכולות הנעות בכבישי הארץ. על מנת לשפר את סחר החוץ של המדינה נחתמו הסכמי מכס עם ארה"ב להקלת הייצוא, וכן הסכמים עם הונג קונג סינגפור ובעתיד הקרוב גם עם אוסטרליה והפיליפינים. אחת המטרות ששם לעיניו היא שיפור השרות והקשר עם המבנה העסקי, תוך ניסיון לפשט הליכי  שחרור ממכס תוך שמירה על שיווי המשקל עם הליכי האכיפה במידה ונדרשים. המכס מפעיל כיום מערכת ממוחשבת המבוססת על בינה מלאכותית ונתונים שוטפים, על מנת לקבוע אילו מכולות תיבדקנה. בפועל נבדקות רק כ  7% מהסחורות, והמחשב הוא המחליט מה לבדוק בצורה יסודית ועמוקה יותר ומה לשחרר ללא בדיקה. הוקמו קבוצתו עבודה חודשיות העורכות מפגשים בין בתי המכס השונים להחלפת ורענון ידע,  וניצול הידע הקיים אצל ותיקי המערכת. במקביל מתבצעת מהלך של שיפור אייכות  כוח האדם על ידי קורסים והשתלמויות, הניתנים גם למוכסים מחו"ל המשתלמים בארץ.הוא הדגיש את חשיבות החינוך כבר בבתי הספר, על מנת שהאזרח יגדל כאדם ישר המשלם מיסיו כחוק . הוא ציין שבשנה האחרונה מאז הונהגו הסוגרים האלקטרונים חלה ירידה משמעותית ב"זליגת" סחורות,  ונמנעו הפסדים שהיו נגרמים ללא האבזור הנ"ל.

ההרצאה שנתמשכה מעבר לזמן הקצוב בשל שאלות החברים, זכתה למחיאות כפיים של הציבור כולו. כמנהג המועדון מימים ימימה, הוענק למרצה דגלךון המועדון, וחמסת חרס משעה ידי ילדים נהתמכים (שהמס עליה שולם).