נפגשים כל יום רביעי בשעה 13:00 במלון ביי וויו BayView, חיפה
Meeting every Wednesday on 13:00 at BayView HOTEL, Haifa

14/02/2015 - פרופסור קלרמן על האינטרנט

‏מפגש 18 בפברואר, 2015  –מרצה אורח פרופ' אהרן קלרמן : "האינטרנט כמרחב פעולה  שני לאדם המודרני"

הנשיא המכהן יוסי כפירי פתח את מפגש  המועדון מס'26 לשנת הרוטרי הנוכחית. הוא ברך את המרצה האורח, פרופ' אהרן קלרמן, את האורחים והאורחות בינהם אנט, אשתו של חברנו בוב סמואלס וכן את עפרה אשתו שלו ואורחתו, ואת כלל הנוכחים במפגש.

את פסוק השבוע הביא נ"ל דני פסלר, ממשיך דרכו של חברנו בוב סמולס במפעל החינוכי ליאו בק. הוא בחר להביא קטע מפרק הסיכום של ספרו הביוגראפי של בוב סמואלס העומד לפני השלמתו והוצאתו לאור הקרובה.  בפרק הסיום: "הצוואה המוסרית שלנו" כותב הרב בוב סמואלס:
...  "גם אם חיינו לכאורה טובים, בטווח הארוך אין הדבר אפשרי אם לאחר לא טוב. דמוקרטיה איתנה לא תוכל להתקיים לאורך זמן אם לאנשים רבים בקרבנו אין חיים טובים. לא נוכל לקיים שהי חברות מקבילות זו לזו, אחד ממעמד בינוני גבוה עם די עושר ורווחה והשנייה ללא יכולת לקיים חיים בריאים מבחינה גופנית ורוחנית. על החברה לאפשר לכל אחד בתוכה לקיים חיים בהם יוכלו להגשים אה חלומותיהם ולהתקיים בכבוד. את הערך הזה עלינו להעביר לדורות הנאים. לעולם לא להסתפק בכך ש"לי יש את הכול". המונח "הכול" לא יכול להתקיים עד אשר לכל האחרים יהיו חיים טובים גם כן. " בוב סמואלס נפרד מהמועדון לאחר 50 שנות חברות.

את ברכות הרעות, הביאה חברתנו  נ"ל שולה שילון-פרידריך, בהן בין השאר צוינו 50 שנה לקבלתו של חברנו הרב בוב סמואלס למועדון. בין השאר הביאה עמה שולה ממסעותיה את דגלון מועדון הרוטרי קלוב של  שנחאי בו ביקרה לאחרונה.

יו"ר האפיק הבינלאומי ר/זאב מטר הביא את הברכה הבינלאומית. נושא האינטרנט כמרחב פעולה שני לאדם מבורכת והרסנית כאחד.  מחד מאפשרת קשר ותקשורת עסקית וחברתית ומאידך הפכה את המילה קשר לוירטואלית כמו ‏את קשרים הבינאישיים והחברתיים. הזוי בעיני לשמוע על אלפי חברים ועל התעסקות אין סוף במכשירים הסלולרים בחיפוש מידע ותכתובת עם חברים כאשר אני רואה זוגות ישובים וכל אחד מהם לעצמו כמו משוחח במכשירים הניידים , "איזו תקשורת זוגית נפלאה".
‏המונח "אינטרנט" הוא קיצור של המונח " Interconnected Networks ‏", המתאר קבוצה של רשתות מחשבים המחוברות ביניהן. האינטרנט מציין את המערכת הגלובלית של רשתות מחשבים הפתוחות גם לשימוש ציבורי, שנבנתה החל מסוף המאה ה 20- . ‏בשנת 1989 ‏הציע טימותי ג'ון  ברנדס-לי מערכת היפרטקסט גלובלית שבה יוכלו אנשים לחלוק מידע ולקשר מסמכים כך שתיווצר רשת קורים ( World Wide Web ‏) שהיא רשת כלל עולמית של מידע מקושר באמצעות קישורים בתוך המלל. ברנדס-לי מגן נחרצות להגנת חופש המידע ולא פעם הביע דעה המאשימה את הרשתות החברתיות הגדולות כמו פייסבוק, לינקדין ואחרות שיוצרות "איים" של מידע אותו הן סוגרות רק למשתמשים שלהם ‏ומונעות שיתוף. ברנדס-לי נבחר ע"י מגזין "טיים" בשנת 1999 ‏לאחד מ 100 ‏האנשים החשובים של המאה ה 20 ‏וזכה על תרומתו המכרעת של התפתחות האינטרנט לתואר אבירות בשנת 2004 ‏מידי אליזבת השנייה מלכת הממלכה המאוחדת. ‏את הברכה הבינלאומית במפגשנו אקדיש לסר טימותי גו'ן ברנדס-לי יליד 8 ‏ביוני 1955 ‏באנגליה ע"י ברכה למועדון באנגליה.
מכאן שלוחה ברכתי למועדון Rotary Club of Oxford  ‏מאזור 1090 ‏שהתחיל פעילותו בשנת 1922. ‏המועדון נמנה על 63 ‏מועדונים באזור ובו 1977 ‏חברים השיך לאזור 19 ‏ ברוטרי הבינלאומי. ‏המועדון ובו 55 ‏חברים נפגש בכל יום שני בשעה 12.30 ‏ב Randolph Hotel . ‏אבקש לצרף לברכה את חברנו למועדון שלמה מרקל סגן הנשיא העולמי של חברת ברודקום הבינלאומית לתכנון מעגלים משולבים המיועדים לתעשיית התקשורת ולהרים כוסית ברכה למועדון רוטרי של אוקספורד.

הנשיא יוסי כפירי הזמין את חברנו הרב בוב סמואלס,  שכיבד אותנו בנוכחותו היום במלאת 50 שנה לקבלתו למועדוננו, ובא היום  בלוית אשתו אנט לומר כמה מילות פרידה בשל עזיבתו את המועדון:
הרב בוב סמואלס פתח ואמר שבמהלך חמישים שנות חברותו במועדון היו לו חוויות רבות. מאז הגיע משיקגו לחיפה, הקים בה את קהילת דור חדש, וכן את הניהול על "ליאו בק".  בשלח העומס הרב  הכרוך בניהול מוסד כליאו בק לא לקח על עצמו גם תפקיד נשיא מועדון, והוא שמח לציין שממשיך דרכו בליאו בק חברנו נ"ל דנ פסלר הצליח לעמוד במשימה הכפולה של ניהול מוסד חינוכי גדול ונשיאות מועדון רוטרי חיפה ובהצלחה.
שנים רבות היה אחראי על ועדת המלגות והיו חברים שקיבלו על עצמם לסייע לתלמידים מליאו בק. חברנו עמנואל גורלי ז"ל שנפט החודש היה בין אלו שסייעו לבוגרי ליאו בק ללמוד בטכניון והיו גם רבים אחרים. בין השאר היה גם אחראי על חילופי קבוצות צעירים עם חו"ל במסגרת הרוטרי. בין הפרויקטים שלקח על עצמו היה פרויקט ניקוי חופי חיפה למשך שלוש שנים, בקטע חוף של קילומטר וחצי, שם הופעלו תלמידי בתי"ס בחיפה  במפעל שמירת ניקיון החוף. היום בהגיעו לגבורות ובתום חמישים שנות חברות במועדון הוא נפרד בצער מהחברים ומאחר לכולם המשך של שנים רבות בחברות במועדון הרוטרי חיפה.

את המרצה האורח הציג חברנו ר/צבי פורר:
פרופ' אהרן קלרמן, נולד ב 1945 בחיפה, סיים את לימודיו לתואר ראשון באוניברסיטת חיפה ותואר שני באוניברסיטה העברית, עם התמחות בגיאוגרפיה יישובית-עירונית במחלקה לגיאוגרפיה.  את לימודי הדוקטורט סיים באוניברסיטת בוסטון, בה המשיך את התמחותו. בהמשך לעבודתו כמרצה באוניברסיטת בוסטון, כיהן פרופ' קלרמן כפרופסור- משנה אורח במחלקה לגיאוגרפיה באוניברסיטת מיאמי (פלורידה). עם חזרתו לאוניברסיטת חיפה ב- 1977 כיהן בה והתקדם בחוג לגיאוגרפיה עד לדרגת פרופסור מן המניין אמריטוס. 
במשך השנים כיהן פרופ' קלרמן בתפקידים מגוונים בהם: ראש החוג לגיאוגרפיה באוניברסיטת חיפה וסגן הנשיא למינהל שלה. במסגרת תפקידו זה, הטמיע באוניברסיטת חיפה מערכות מידע חדשניות והביא להסמכתה של האוניברסיטה לתקן ISO2000. בין תפקידיו הציבוריים הנוכחים יש לציין את תפקידו כראש הועדה הלאומית לגיאוגרפיה ואת היותו יו"ר הועדה לגיאוגרפיה של חברת המידע, בארגון הגיאוגרפי העולמי (IGU ). עם פרישתו לגמלאות מאוניברסיטת חיפה לאחר אשר שנות כהונה כסגן נשיא ,התמנה לנשיא המכללה האקדמית צפת, והשנה סיים שבע שנות כהונה כנשיא המכללה, והעביר את תפקידו לפרופ' נבו (שירצה אצלנו במפגשנו הבא). פרופ' קלרמן פרסם שמונה ספרים בינלאומיים במיגון נושאים חדשניים, למעלה מ- 60 מאמרים בכתבי עת מקצועיים ועוד למעלה מ-50 עבודות נוספות, חמש מהן מונוגרפיות. נשוי + 3 ילדים.

המרצה פתח וסיפר שנושא ההרצאה נולד בזכות ספר חדש שפרסם לפני כשנה בארה"ב. כיום פעולות רבות  מבוצעות באמצעות האינטרנט: רוב הפעולות הבנקאיות, הזמנת טיסות ובתי מלון לחו"ל, הזמנת מוצרי צריכה משרוך נעל ועד למכוניות באי-ביי ועוד. כך, פעולות רבות של האדם המודרני עברו מהמרחב הפיזי למרחב הווירטואלי. יש להבדיל כיום בין שני מושגים: 1. מרחב הפעולהAction space.
2. מרחב הפעילות - (Activity space) .
מרחב הפעולה הוא המרחב הפוטנציאלי של האדם, בעוד שמרחב הפעילות הוא המרחב שבו מתבצעות בפועל הפעולות השגרתיות של האדם. הוא יותר מצומצם מאשר מרחב הפעולה הווירטואלי.   באינטרנט- מרחב הפעולה הוא העולם כולו. במרחב הפיזי לכל דבר יש גודל ומימד מוגבל ומוגדר. בעולם הווירטואלי אין הגבלה של גודל או מימד.
מהות- בעולם הפיזי כל דבר הוא ממשי וניתן לגעת בו, למשש אותו וכ'. בעולם הווירטואלי לא ניתן למשש או לגעת בו. זמן- בעולם הפיזי המהירות היא מוגבלת. בעולם הווירטואלי המהירות היא מהירות האור של 300 ק"מ בשנייה. האינטרנט הוא מערכת אלקטרונית פתוחה וכוללנית המעבירה מסרים של תקשורת ומידע במהירות האור. ברוב העולם אין צנזורה למרות שיש ארצות כסין או צפן קוריאה ואיראן שהשלטונות מפעילים מגבלות צנזרה מסוימות על המשתמשים ברשת.
האינטרנט התחיל בשנת 1964 כפרויקט של הפנטגון שחיפש אלטרנטיבה לקיום תקשורת במצב של שואה גרעינית שתהרוס את מערכת הקשר הטלפוני  הקווית בכבלים. לאחר זמן האינטרנט שימש להעברת מידע בין אוניברסיטאות, ולאחר מכן התפתח למארג שלם  של מרחב תקשורתי כולל (דוא"לים, פלטפורמות תקשורת חברתית, סמארטפונים ועוד). בזמינות עולמית גלובלית ומידית, 24 שעות ביממה.
רק לפני כ 21 שנה האינטרנט הפך להיות פתוח וזמין לכל אדם. לפני כ 11 שנה באה המערכת של פייסבוק וטוויטר ודומיהם שמאפשרת לחלוק מידע זה עם זה ללא גיבוי אלקטרוני. כיום ניתן להשתמש באינטרנט , לשלוח ולהעביר או לקבל מידע גם דרך הסמארטפון כך שהמידע הולך איתנו לכל מקום ומקום.
פעם על מנת להתעדכן במידע היה צורך ללכת לספריה, לחפש בספרי אינדקס מקצועיים איפה ואיזה מאמר מדעי פורסם בנושא ספציפי זה או אחר, לחפש את הכרך של העיתון המדובר, לצלם אותו ולקרוא אותו בבית. כיום הכול זמין מיידית.
באמצעות מנגנוני הרכישות כעליבאבא, אי-ביי, אמזונס וכולי. ניתן לרכוש הכול ברשת, ומספר הרכישות של מוצרים דרך האינטרנט הוא עצום אך סך הסכומים הזורמים דרכם הם קטנים יחסית, משום שרוב המוצרים המוזמנים ברשת הם קטנים ופשוטים, ועלותם הספציפית נמוכה, והם מגיעים רק לכ 3% מסך הרכישות שמבוצעות בקניונים ובמרכזי קניות, עדיין כ 97% מעלות הרכישות היא במרכזי קניות כי שם הקונה בא על סיפוקו הפיזי של לראות, למשש, לחוש ולהרגיש את המוצר שהוא קונה ולא רכישה ווירטואלית לפי תמונה או קטלוג ברשת.
ביפן למשל אין פייסבוק אלא מערכת שלהם דומנדורו ששם ניתן להשתמש בזהות בדויה ולא להזדהות. האינטרנט מאפשר כיום ליצור דמויות בדויות, ובין השאר להתחזות, כך שגבר סוטה מזדקן יכול הציג את עצמו בנער בגיל ההתבגרות ולפתות נערות תמימות לגבי זהותו האמיתית וכדומה.
המרחב הווירטואלי הפך לחשוב במישור האישי והחברתי, ולמעשה לעולמו השני של האדם המודרני.

חברנו ר/אלחנן גרינברג הודה למרצה על ההרצאה המעניינת והמאלפת. הנשיא יוסי כפירי העניק לו בתודה את דגלון המועדון  למזכרת נצח,  הקיש באצבע צרדה על הפעמון הרוטריוני המיתולוגי ולקול הדהוד הפעמון הסתיים עוד מפגש מועדון מעניין.
----------------------------------------

כתב וערך: ר/יורם קנטר

צילומים: ר/יורם נאומן

 

2024 © כל הזכויות שמורות למועדון רוטרי חיפה
bullet