נפגשים כל יום רביעי בשעה 13:00 במלון ביי וויו BayView, חיפה
Meeting every Wednesday on 13:00 at BayView HOTEL, Haifa

25/05/2016 - הרצאת קקשוילי

    מפגש מועדון 25 במאי, 2016 . מרצה אורח: ד"ר דוד קקיאשווילי על ניתוחים
                                       בסיוע הרובוט דה –וינצ'י


 
הנשיאה המכהנת יוכי פלר פתחה את המפגש ה 38 לשנת הרוטרי 2015/16 וברכה את המרצה האורח, ד"ר דוד קקיאשווילי מנהל המערך לאורולוגיה אונקולוגית ולכירורגיה רובוטית בקריה הרפואית רמב"ם, את האורחים והאורחות ואת חברי המועדון הנוכחים.

  הנשיאה הודיעה על השתתפות כל החברים באבלו ובצערו של נ"/ל גדי כהן על מות אימו ז"ל שהגיעה לגבורות והלכה לעולמה בגיל 101.5 שנה.

   את פסוק השבוע הביא ר/יורם נאומן: ל"ג בעומר מהו? ל"ג בעומר הוא ממועדי השנה שאין מקורו בתורה או בדברי חז"ל, אלא הוא בטא מנהג שהתפתח החל מהמאה ה 13 ועד ימינו. הוא בא לציין את היום השלושים ושלושה לספירת העומר, אותה סופרים מפסח ועד לשבועות. 
על המניעים לציון יום זה קיימות מסורות בלתי מבוססות המייחסות אירועים שונים ליום זה:
ביום זה פסקה המגפה שתקפה את תמידי רבי עקיבא.
ביום זה הובערו משואות על ראשי ההרים לבשר את נתחונו של בר כוכבא על הרומאים.
זה יום פטירתו של ר' שמעון בר-יוחאי וביום זה נערכת ההילולה על קברו של הצדיק.
חגיגות טקסי הנישואין שהושבתו בימי ספירת העומר מועברות כולן ליום זה.
בין מנהגי היום הזה:

  הדלקת מדורות ע"י הנוער
   תספורת ראשונה לילדים שמלאו להם שלוש שנים
   משחקי חץ וקשת  של הילדים בהקשר למרד בר-כוכבא
   הילולת ר' שמעון בר יוחאי באתר המיוחס כקברו ביום פטירתו החל בל"ג בעומר.
  
לאחר ברכות הרעות אותן הביא ר/חנה צוריאל, וביניהן הברכה לחברנו נ"ל/אריה מהולל שהחודש חוגג יובל חמישים שנה לקבלתו למועדוננו וכן 62 שנה לנישואיו, הביא ר/צבי פרידמן את הברכה הבינלאומית: הברכה הבינלאומית נשלחת היום למועדון רוטרי פראג אינטרנשיונל שנמצא באזור 2240. לרגל ההרצאה היום על עולם הניתוחים בעזרת הרובוט דה וינצ'י, זה המקום להזכיר שהשימוש במילה "רובוט" הופיע לראשונה במחזה של הסופר הצ'כי קרל צ'אפק ב 1921, שם שמשה לתיאור דמיוני של פעולות אוטומטיות של רובוטים בינלאומית. המילה מקורה במושג "רובוטה", שמשמעותו בצ'כית מתן שרות, ואולי נובעת גם מהמילה הרוסית "רבוטה" שמשמעותה עבודה. 
 מועדון הרוטרי האינטרנציונאלי של פראג (International Rotary Club of Prague) הוא בינלאומי מורכב מחבריו הבאים מ 12 ארצות שונות, והשפה המדוברת בו היא אנגלית ולא צ'כית. זהו מועדו פעיל המאמין  בעשיית טוב לקהילה שסביבתו. נפגשים כל יום שני בשש בערב במלון ברצלו שהעיר העתיקה בפראג ויש לו 30 חברים. הסיסמא של השנה לקוחה מסיפור ארבעת המוסקטרים של אלכסנדר דיומא-"כולם עבור אחד ואחד עבור כולם. יש להם פרויקטים רבים אך המפורסם מביניהם הוא מרוץ סירות הדרגון הנערך אחת לשנה.
הבה נרימה כוסית של ברכה רוטריונית למועדון רוטרי אינטרנשיונל של פראג!

                        *    *    *    *   *

 את המרצה האורח הציג חברנו ר/ד"ר יורם קנטר:
ד"ר  דוד  קקיאשוילי הוא מנהל היחידה לאורולוגיה אונקולוגית וסגן מנהל המחלקה האורולוגית וראש היחידה לניתוחים בעזרת  רובוטים בקריה הרפואית רמב"ם.
בעבודתו הקלינית הוא מתרכז באבחון וטיפול בגידולים סרטניים אורולוגים תוך שימוש בטכנולוגיות מתקדמות עם פולשנות מינימאלית.
   ד"ר קקיאשווילי הוא בוגר האוניברסיטה לרפואה בג'ורג'יה. השלים את  התמחותו באורולוגיה ברמב"ם ובהמשך השתלם באורולוגיה אונקולוגית ובניתוחים בפולשנות מינימאלית תוך שימוש והפעלת רובוט דה וינצ'י , במרכזים אונקולוגים מובילים בעולם דוגמת אוניברסיטת טורונטו בקנדה  ובביילור קולג' ביוסטון שבארה"ב, הוא מוכר כמומחה על ידי האיגודים הרפואיים לאורולוגיה בארה"ב , קנדה וישראל. הוא אחד בין  מיעוט הרופאים האורולוגים מנתחים בישראל שמוכר כמומחה הן באורולוגיה אונקולוגית והן בניתוחים באמצעות רובוטים.
   הוא מומחה בשימוש ברובוט דה וינצ'י, בניתוחי ערמונית עדינים  המאפשרים מניעת פגיעה בעצבוב במהלך הניתוח,  ומשמרים את השליטה על השתן ומונעים פגיעה בתפקוד המיני תופעות שכיחות לאחר ניתוחי ערמונית קלאסיים שלא בסיוע רובוטי. בנוסף הוא מיישם את הרובוט לביצוע ניתוחים עדינים במצבי גידולים בכליות, ניתוחי שחזור שלפוחית השתן לאחר הסרת גידולים , ניתוחים במצבי גרורות בחלל הבטן והסרת גידולי יותרת הכליה.
   ד"ר קקיאשווילי מגלה עניין רב במחקר בנושא גידולים סרטנים במערכת הכליות ודרכי השתן ופיתוח טכנולוגיות ניתוחיות פורצות דרך וחדשניות . יש לו מספר פרסומים בעיתוני מחקר רפואי מובילים והוא משמש כמרצה בכנסים רפואיים בינלאומיים וכמדריך וחונך למתמחים בניתוחים רובוטים. ב2012 הוא  הוכרז כ"איש  השנה ברפואה "על ידי רדיו חיפה.

      המרצה פתח וסיפר שכיום קיימים מספר סוגי רובוטים המסייעים ברפואה ובניצוחים זעיר פולשנים במערכות גוף שונות. את הרובוט  או משהו דמוי רובוט בעל זרועות תכנן ובנה ליאונרדו דה וינצ'י שהתעניין מאד בין השאר במבנה גוף האדם והותיר אחריו ציורים ותצפיות אנטומיות רבות. המילה רובוט באה מהמילה רבוטה בצ'כית ומוזכרת בספר דמיוני שנכתב בשנות העשרים של המאה הקודמת. הקונצפט הראשון של פעילות מכנית אוטומטית התייחס לזרוע המפעילה פעילות רובוטית, ובשנות השמונים של המאה הקודמת זרועות רובוטיות פותחו לשם הפעלה ממרחק  ובחלל. באותה תקופה הפעילות הכירורגית התמקדה בניתוחים זעיר פולשנים של לפרוסקופיה, שכללו פתחי חדירה קטנים במקום חתכים נרחבים. עם הזמן הניתוחים הלפרוסקופים התרכזו בעיקר בשטח ניתוחי  מערכות העיכול, ומנתחי דרכי השתן ומנתחי הלב שבו לשיטות הניתוחים הפתוחים. תחילת שנות התשעים התפתחו השימושים בזרועות רובוטיות, כאשר NASA בארה"ב הובילה בפיתוחים ובמחקר כחלק מתכניות החלל, שהובילו לפיתוח הרובוט דה וינצ'י. עקרונית המערך של הרובוט כולל 3 חלקים:
  חלק ראשון- קונסולה הבנויה כמו תא טייס, חל שני הוא הרובוט עצמו בן 4 הזרועות והחלק השלישי מגדל שהוא עמדת המנתחים. הרובוט מאפשר למנתח לשלוט בזרועות עם  שימור הפעילות במישור התלת מימדי, וכן הגדלת איזור הניתוח עד פי 12 . הרובוט דה וינצ'י האשון החל לפעול ב 1999 .  עלות המכשיר כשנים וחצי מיליון דולר, עלות האחזקה והביטוח לשנה כ 150 אלף דולר, ועלות הציוד המתכלה כ  2500דולר לכל ניתוח וניתוח, מה שמייקר מאד את השימוש בו, ולכן עדיין עדיף מבחינת מוסדות האשפוז והבריאות לנתח ניוחים פשוטים בשיטות הקלאסיות בעלות נמוכה בהרבה.

  הניתוחים בתחילה היו בעיקר ניתוחים אורו אונקולוגים של הסרת עמונית עם סרטן וגרורות, ניתוחי של גידולי כיס השתן, גידולי כליה ואדרנל. עם ה\זמן התרחב השימוש ברובוט דה וינצ'י לשטחים גניקולוגים, ניתוחים בילדים ולאחרונה גם בשטח ניתוחי הלב. 
   כיום כ 85% מניתוחי הסרת הערמונית בארה"ב נעשים בעזרת הרובוטים, ואחת הבעיות היא שהמנתחים האורולוגים/ אונקולוגים אינם מיומנים מספיק בניתוחים הפתוחים הקלאסיים, וכך במקרה ויש תקלה בהפעלת הרובוט ועלים לעבור לניתוח קלאסי הם אינם מיומנים מספיק בכך. בשיקול אם לנתח בעזרת הרובוט או בגישה הקלאסית על המטול להביא בחשבון את מיומנותו ושנות ניסיונו של המנתח, שהיא הקובעת בסופו של דבר את הסיכוי להצלחה הניתוחית.
  החסרונות של הניוחים בעזרת הדה וינצ'י הם העלות הגבוהה מאד לכל ניתוח, וכן העובדה שהמנתח אינו יכול לחוש בידיו את איזור הניתוח למרות שראיית  האזור הנה טובה . 
  המרצה הדגים בכל מהלך ההרצאה את דבריו בשקופיות כולל סרטון קצר שהראה את השימוש בזרועות הרובוט בתהליכים הניתוחיים של חיתוך, תפירה והפרדת גרורות גידוליות.
לאחר שהשיב על שאלות החברים, הודתה למרצה על ההרצאה המעניינת חברתנו ר/חביבה רוגר, וגזבר הכבוד ר/שחר שבו העניק לו בתודה בשם המועדון תעודת הוקרה ואת דגלון המועדון שודאי יתנוסס מעתה על אחת מזרועות הרובוט דה וינצ'י.


----------------------------------------

 כתב וערך:  ר/ד"ר יורם קנטר
 צילומים:    ר/ יורם נאומן
2024 © כל הזכויות שמורות למועדון רוטרי חיפה
bullet