29/09/2011 - נירה אורני

‏מפגש מועדון 21.09.2011- מרצה אורחת גב' נירה אורני: הפקעות קרקע- זכות הקניין מול האינטרס הציבורי

הנשיא המכהן צבי ענר פתח את המפגש התשיעי לשנת הרוטרי 2011-2012 בהקשת הפעמון. הוא קידם בברכה את הנוכחים ואת האורחים המכובדים ביניהם כבוד הרב שאר ישוב הכהן ורעייתו, את המרצה האורחת והאורחים.

את ברכות הרעות הביא מזכיר הכבוד של המועדון זאב מטר. את פסוק השבוע הביא למועדוננו כבוד הרב שאר ישוב הכהן אשר כמנהגו בכל ערב חג הוא אורח כבוד של המועדון ונושא ברכה ופוסק את פסוקו.הרב אמר שהוא שמח לשוב ולהיות עימנו לאחר שבעבר לפני שנים רבות אף היה חבר קבע של המועדון.

באשר לראש השנה לכאורה, אין ראש שנה יהודי בא' בחודש תשרי. בתנ"ך מוזכר הראשון לחודש השביעי כיום זיכרון או זיכרון תרועה. חכמי המשנה והתלמוד פירשו שקיימים ארבעה ראשי שנה. אחד בתשרי הוא יום הדין שבו כל באי העולם עוברים לפני בית הדין כמו בני מרון, כלומר, אחד אחד (בני מרון חיו על פסגה בירושלים שבשיאה היה מעבר צר למעבר אדם, וכל העובר נאלץ לעבור כשלעצמו, אחד אחד). ביום זה אנו נידונים בפני בית דין של מעלה על מעשינו בשנה החולפת. ולאחר עשרה ימים נחתם גורלנו לשנה החדשה ולכן מאחלים כתיבה וחתימה טובה לחיים טובים ולשלום. הנשיא צבי ענר איחל לרב ולמשפחתו שנה טובה ושנת בריאות שלמה.

הברכה הבינלאומית – הובאה על ידי חברנו עמירם אסמן ‏הברכה הבינלאומית מיועדת היום למועדון רוטרי ניקוסיה בקפריסין. Nicosia Rotary Club- Cyprus . ‏המועדון נוסד ב 30 ‏ליוני 1938 ‏ והוא המועדון הראשון שנוסד בקפריסין. המועדון נמצא במחוז 2450 ‏. ‏הפגישות השבועיות נערכות  בשפה האנגלית. נפגשים במלון הילטון שבניקוסיה. ‏עיקר פעילות המועדון הנה בריכוז תרומות למען הקהילה חסרת האמצעים בעיקר לתלמידים וסטודנטים נזקקים ועזרה בבתי חולים באי. ‏עקב פלישת התורכים בשנת 1974 ‏לצפון קפריסין וחלוקתה,נוצרו מחנות פליטים וחברי הרוטרי התגייסו לעזרה במחנות אלה. ‏בשבוע שעבר שמעתי את הרצאתו של עו"ד פיליפ מנדלקר בנושא חיפושי הגז‏בישראל והתחלות קידוחי הניסיון בבלוק 12 ‏בים התיכון מול קפריסין, אליהם נוסף איום תורכי למשלוח אסדת קידוח המלווה בספינות קרב. נראה לי כי מן הראוי יהיה להרים כוסית של ברכה לכבוד חברינו הרוטריונים של שבניקוסיה.

את המרצה האורחת גב' נירה אורני הציג חברנו יו"ר ועדת התוכניות שמואל אידלמן: נירה אורני הינה בוגרת הפקלוטה לארכיטקטורה בטכניון בחיפה וסיימה תואר ראשון בשנת 1961 ותואר שני בארכיטקטורה בשנת 1993 -תואר מוסמך MSc בפקולטה לארכיטקטורה ובינוי ערים, המסלול לבינוי עיר ואזור, הטכניון בחיפה. זכתה בפרס קרן בן-שמש לעבודת גמר. בוגרת עריכה לשונית – הפקולטה ללימודים מתקדמים, המכללה האקדמית אורנים, וכיום, תלמידה מן המניין לתואר PhD בפקולטה לארכיטקטורה ובינוי ערים, המסלול לבינוי עיר ואזור, הטכניון בחיפה. כולל קורסים בפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה. עשתה קורסים רבים והשלמויות ביניהן בנושאי היבטים משפטיים ומוסדיים בתכנון ובניה, דיני תכנון ובניה, וגישור. עבדה בתכנון ערים במשרד מהנדס העיר בעיריית חיפה במשך 25 שנים. תפקיד אחרון - יועצת מהנדס העיר לתכנון ובניה. במקביל הרצתה ולימדה בפקולטה לארכיטקטורה ובינוי ערים בטכניון, בקורסים לשמאים במסגרת לימודי חוץ בטכניון, במכללת תל-חי ומכללת גליל מערבי. כתבה שני ספרים מקצועיים ופירסמה מאמרים רבים בנושאי הפקעות קרקע והשוואות בין ההסדר הנהוג בישראל להסדרים בינלאומיים בנושא.

נושא הפקעות קרקע לצרכים ציבוריים הוא נושא חשוב ביותר שקיימים לגביו גם אספקטים פילוסופיים של יכולת הרשות לפגוע בזכות הקניין של האזרחים וכן אספקטים משפטיים רבים לגבי הנושאים שניתן להפקיע קרקעות ורכוש לקביעת גובה הפיצוי המיידי בגין הפקעות כנ"ל.הפקעה- רכישה כפויה של זכויות המקרקעים ע"י המדינה או נציגות מטעמה למטרה ציבורית כנגד תשלום פיצויים.מאין הסמכות להפקיע רכושו של אדם בשם החברה או המדינה? ברוב הארצות סמכות זו מגובה באמצעות חוקה. באירופה יש אמנה עליה חתומות 60 מדינות. זו האמנה האירופית לזכויות האדם (ECHR ). בארה"ב לא ילקח רכושו של אדם ללא פיצוי הולם. בארץ אין חוקה. ב1943 חוקק חוק מנדטורי שמאפשר לנציב העליון הבריטי להפקיע רכוש לטובת הציבור. כיום בארץ אין חוקה אך קיים חוק יסוד במסגרת חוק "כבוד האדם וחירותו" האומר שאין פוגעים בקניינו של אדם. כלומר, הדגש בחוק הוא שלא פוגעים בקניינו של האזרח, והחוק כפי שהוא מנוסח, משפיע על האופן שבו מפרשים היום את החוקים שקדמו לו. קיימים כיום חוקים ייעודיים- חוק הדרכים, חוק מסילות הברזל, חוק משק החשמל, חוק תכנון הבנייה ועוד.. המגדירים מה הדין שהמערכת עומדת להפקיע קרקע ורכוש לצורכי הציבור ומהם אופניי הפיצוי לאזרח הנפגע. ההרצאה בנושא מעניין זה העלתה שאלות רבות מהקהל כשהמרצה השיבה עליהן באופן ברור וקולע. הנשיא צבי ענר הודה למרצה על העלת הנושא המעניין והעניק לה כשי את דגלון המועדון וסיים את הישיבה בהקשת פטיש על הפעמון ההיסטורי.
--------------

כתב וערך: יורם קנטר