נפגשים כל יום רביעי בשעה 13:00 במלון ביי וויו BayView, חיפה
Meeting every Wednesday on 13:00 at BayView HOTEL, Haifa

22/07/2015 - הרצאה ד"ר דורון אלדר

מפגש  22 ביולי, 2015 -  מרצה אורח: ד"ר דורון אדלר - "תום עידן הדמוקרטיה"

הנשיאה המכהנת יוכי פלר, פתחה את מפגשנו הרביעי לשנת הרוטרי 2015/16. היא ברכה את המרצה האורח ד"ר דורון אדלר, את האורחים והאורחות הרבים ואת כלל חברי המועדון הנוכחים.

‏את פסוק השבוע הביאה חברתנו ר/חביבה רוגר:
‏מאחר שאנחנו דנים היום בדמוקרטיה, חשבתי להביא כמה אמירות בנושא. חיפשתי - והתבלבלתי, פילוסופים, למשל, רואים בה טוב: ‏"הדמוקרטיה היא הגנת האדם מפני ממשלת מדינתו": אמר פרופ' ישעיהו ליבוביץ ופרופסור אסא כשר הוסיף: "במדינה דמוקרטית, השלטון הוא בראש ובראשונה שלטון ההגינות". ‏הסופרים היו הרבה יותר ספקנים. אנדרו ניקול אמר על הדמוקרטיה: ‏"רעיון העוועים הזה מבוסס על האשליה הנימוסית, שכל הדעות שוות ערך· אלא שמשום -מה זה חל רק על תחום הפוליטיקה, אף פעם לא על עניינים כגון שרברבות או ניווט באוקיינוס או תרגום מסנסקריט".
‏גוסטב פלובר העיר: "כל החזון של הדמוקרטיה הוא להעלות את מעמד הפועלים לרמת הכסילות שהשיגה הבורגנות". ואילו הסופר האמריקאי צ'רלס בוקובסקי הוסיף: "ההבדל בין דמוקרטיה לדיקטטורה הוא שבדמוקרטיה אתה קודם בוחר, ואחר כך ממלא פקודות. בדיקטטורה אתה לא חייב לבזבז את זמנך על בחירות" ‏ופתגם עממי אומר:י' דמוקרטיה פירושה: ארבעה זאבים וכבש מצביעים על ארוחת צהריים". ‏אז הלכתי למי שאמור באמת להבין. למדינאים. ליוסף סטאלין היה ברור מהי מהותה של הדמוקרטיה: "מספיקה הידיעה שהיו בחירות. הבוחרים לא מחליטים שום דבר, סופרי הקולות - כן". ‏ווינסטון צירצ'יל הצהיר:" הטיעון הכי טוב נגד הדמוקרטיה הוא שיחה בת 5 ‏ דקות עם המצביע הממוצע". ‏אבל, אותו צ'רצ'יל עצמו אמר גם מה שכולנו יודעים: "הדמוקרטיה היא אולי המשטר הגרוע ביותר, אך אין משטר טוב ממנה".

לאחר שלב ברכות הרעות אותן הביא ר/ערן דובובי, ובהן נכללו החברים שהשבוע חלו אירועים משמחים בחייהם כגון קבלה למועדון, ימי הולדת וימי נישואין, ברכה הנשיאה ברכה מיוחדת את חברנו הוותיק ר/אריה חזון שהיום חל יום הולדתו ה 90 (!). היא העניקה לאריה הנרגש בנוכחות רעייתו מרטה מגן הוקרה מיוחד על 43 שנות פעילותו הברוכה במסגרת המועדון ועל הגיעו לגבורות. אריה חזון הודה לנשיאה ולחברי המועדון ואמר שאין בגיל 90 שום דבר מיחד- כל אחד יוכל להגיע לגיל זה אם הוא בר מזל, ושומר על אורח חיים בריא כולל ריצת בוקר.

את הברכה הבינלאומית הביא יו"ר האפיק הבינלאומי נ"ל מיכה פוקס: הפעם הברכה שוחה למועדון מרוחק מאזורנו, מועדון באלי יובנד סנסט (Bali Uband axthbsubzhv. Sunset Rotary Club) שבאינדונזיה. באינדונזיה קיימים שני אזורים של רוטרי בינלאומי-3410 ו 3420 . מועדון באלי יובנד שייך לאזור 3420 הכולל את המזרח הרחוק של אינדונזיה כולל באלי ואת יאווה. בבאלי קיימים 16 מועדוני רוטרי שרק 5 מהם דוברי אנגלית במועדון של באלי יובנד סנסט ישנם 36 חברים פעילים, נפגשים בימי שני  בשעה 18:00 במועדון מאיה ריזורט וספא. המועדון ממוקד פרויקטים, למרות התיירות הענפה ישנם פערים כספיים גדולים. ישנם כפרים שלמים ללא מים או חשמל. אין דרכי גישה אל ריכוזי אוכלוסיות חלשות, בתי ספר ללא שירותים ומים זורמים, ספריות ללא ספרים, אין ידע בסיסי של היגיינה וילדים רבים לא יכולים ללכת לבית הספר מחוסר מקורות מינון אצל האיכרים העניים. המועדון מנסה להתמודד עם בעיות אלו בשנים האחרונות ולסייע ככל האפשר. נאחל להם הצלחה ונרימה כוס למועדון באלי יובנד סנסט האינדונזי!

את המרצה האורח הציג בפני המועדון נג"ל שאול דיאנג'לי: ד"ר דורון אדלר כיהן ב 15 השנים האחרונות כמנכ"ל וכנשיא של החברות Cbyond   ואולימפוס טכנולוגיות כירורגיות אמריקה. לפני כן היה מנהל הפיתוח בחברת גיוון אימאג'ינג, ונשיא לשיווק ומכירות בחברת iSight – שתי חברות מובילות בתחום המכשור הרפואי.. את הקרייירה המקצועית שלו החל כקצין בדרגת סרן בחיל האוויר, והמשיך מיד לאחר מכן לעבוד באלביט, אחת מחברות ההיטק הצבאי בישראל. הוא בוגר הטכניון, שם עשה את התארים האקדמיים והמקצועיים שלו –תואר ראשון B.Sc , אחריו  M.Sc  ולבסוף דוקטורט PhD בטכניון. המציא ורשם מיל ל 150 פטנטים הקשורים בעיקר לתחום המיכשורים הרפואיים, ורבים מהפטנטים הללו מיושמים כיום במוצרים קיימים. דורון נשוי + 3 ילדים. תחביביו: בישול, ציור כתיבה וטיולים בישראל וברחבי העולם.

המרצה פתח ואמר שזהו עונג גדול עבורו להרצות על תום עידן הדמוקרטיה, אך לדבריו חברתנו חביבה כבר "גנבה" לו את עיקר הדברים בקטע שלה במסגרת פסוק השבוע. . בעבר התמימים חשבו שאם יאפשרו לעם לבחור את הדיקטטורים שלו זה יהיה טוב. זוהי הדמוקרטיה האריסטוקרטית. כשהעם נמצא תחת שלטון לאורך שנים שהולך ומפתח דיקטטורה באיטיות העם לא חש בזה. המרצה הביא את סיפור הניסיון בצפרדעים-אם זורקים צפרדע למים רותחים היא מיד תקפוץ החוצה ותברח.  אך אם מחממים אותה בסיר מים לאט לאט היא לא תברח ותישאר שם עד שתתבשל..
בספר שמואל א' פרק ח'  מופיע "משפט המלך"- כאשר העם תובע משמואל מלך שישפוט אותו הוא מצייר להם תמונה של מלך רודן ועריץ, שיהפוך את בני עמו לעבדים אומללים וייקח מהם הכול לפי הסדר מן היקר יותר ליקר פחות, ייקח את בנים ואת הבנות. יעוד המלך הוא לקחת ולא לשרת את בני עמו. הוא ייקח ויחרים לעצמו את"בניכם-שדותיכם-כרמיכם-זיתכם-זרעיכם-עבדיכם-שפחותיכם-בחוריכם-צאנכם".תגובת העם מוצגת בספר שמואל בקצרה, מציגה את הצד השני של המלוכה-המלך מוצג כמנהיג לאומי השופט את העם היוצא להלחם את מלחמותיו. ואכן השלטון עובר משלטון השופטים לשלטון המרכזי של המלכים—שאול, דוד ושלמה.  מבחינה היסטורית הדמוקרטיה התחילה באתונה, והייתה דמוקרטיה ישירה: האנשים התכנסו במרכז העיר וקיבלו החלטות פה אחד. מי היון התושבים שהחליטו? כל הגברים, ללא הנשים ללא הילדים ללא העבדים וללא הזרים תושבי העיר.
בצרפת הועבר השלטון משהמלוכה לשלטון דמוקרטי בעזרת עריפת ראשי השלטון האצילים  בעזרת הגיליוטינה. בארה"ב הדמוקרטיה זכות בחירה לכל האזרחים, אך לא לנשים ולא לשחורים או צבעוניים. האמריקאים הבינו שיש צורך ליצור איזון בין הרשות השופטת למחוקקת, ולכן הקימו חוקה שמחיבת את הדמוקרטיה האמריקאית. בתחילת המאה זכו הנשים ואחריהן השחורים לזכות הצבעה אך עדיין היא לא ניתנה לצעירים. בישראל ניתנו זכויות לנשים מוקדם יותר מאשר במדינות אחרות, כאשר במרחב המזרח התיכון הן עדיין מופלות לרעה.   עם השנים הדמוקרטיה הישירה שהחלה ביוון באתונה, הפכה לדמוקרטיה ייצוגית, שבה בוחרים בבחירות בעלי זכות ההצבעה, נציגים שאמורים לייצג אותנו בפרלמנט או בכנסת, או כמו בארה"ב בקונגרס ובסנאט.
בדמוקרטיה המודרנית, מוסיפים זכויות תוך שמירה על ארבעה עקרונות:
1.      העם הוא הריבון- שלטון העם
2.      עקרון זכויות האדם והאזרח
3.      העיקרון של שלטון החוק.
4.      עיקרון הפרדת הרשויות.
הבעיה היא שבכל העולם מספר האזרחים שהולך להצביע בבחירות הולך ויורד. במוקד- הסכם בין הנהגת המדינה לבין אזרחיה כיצד מתנהלת המדינה, אשר לא עוסקת בשום נושא שקשור לאזרחים.  בישראל אין חוקה,  ואין חוקה שתעסוק בחיי היום יום או הדת. החוקה היא למעשה מיפרט כיצד יש לנהל את המדינה. בהיעדר חוקה- קיימים חוקים שונים ומשנים שצצים חדשות לבקרים, הן בתחום המדיני והן המוניציפאלי.
השמירה על זכויות הפרט- ההתחלה הייתה כעבר בתנ"ך, בחוקים ובמצוות של משה רבנו. מלך אנגליה בימי הביניים העניק זכויות לתושבים. בישראל זכויות הפרט מגולמות במגילת העצמאות. קיימות בעיות ועיוותים בשלטון, הקשורים ברמת ההנהגה, ובמבנה הקואליציה. יש צורך בראש אופוזיציה ובפעילות אופוזיציונית בכנסת לשמור על השלטון וההנהגה, וכן צורך בגופי ביקורת בין אם בועדות הכנסת או משרד מבקר המדינה , וכן צורך בהחלפת תפקידים לעיתים מזומנות על ידי השלטון.
מנהיגות- מנהיג רציני צריך לדעת לאן הולכים, מהן המטרות, ולהוביל את המערכת ואת העם לשם.  כל תקופת בחירות צצה לה מפלגה חדשה שזוכה בסביבות 10 מנדטים ונעלמת בסיבוב הבא,, כל זאת כי העם מחפש שינוי, אך המפלגות הללו לא משנות עוד  שום דבר.

חברנו ר/שלום וואנו הודה למרצה עלל הרצאתו המאלפת, ובעקובותיו הנשיאה המכהנת יוכי פלר הודתה למרצה האורח והעניקה לו תעודת הוקרה ואת דגלון המועדון.
-----------------------------

 כתב וערך: ר/יורם קנטר

צילומים :  ר/יורם נאומן

2024 © כל הזכויות שמורות למועדון רוטרי חיפה
bullet