20/01/2016 - סדר טו בשבט

המפגש הפעם הוקדש לסדר ט"ו בשבט. החברים והאורחים הרבים התכנסו באווירה חגיגית לישיבה סביב שולחנות מאורכים בצורה מלבנית, מקושטים במפות ומפיות סגולות, עציצונים ופרחים ובצלוחיות מבחר פירות יבשים, (תודה לנ"ל גדי כהן) ויינות לבנים ואדומים (תודה לנ"ל  נחום לדר).

הנשיאה המכהנת ברכה את האורחת הרבה נעמה דפני שניהלה את ה"סדר", את האורחים האורחות וכלל החברים. כן הודתה לחברי/ות ועדת האירועים ולעל מי שסייעו לעריכת השולחנות המרשימה.

את פסוק השבוע הביא ר/חאתם חורי, שבחר שלא לקרוא מהכתב. הוא סיפר שב 1972 זכה במכרז לתפקיד המפקח על בתי הספר הערבים בצפון מטעם משרד החינוך, ובמסגרת תפקידו נתקל בתופעה שהייתה נפוצה בבתי הספר היסודיים הערבים, שם לא הייתה צמחיה בשטחי בתי הספר. הילדים היו אמנם נוטעים בכל ט"ו בשבט אך למחרתו היו בשתילים הרכים נעקרים. עד שבגיע לבי"ס אחד שבו המנהל  דרש לחזור ולטעת בשנית, ולאחר מכן בשלישית, בפעם הרביעית כבר לא נעקרו השתילים כך בית ספרו  הוקף בצמחיה ועצים שנשארו לרווחת התלמידים.

לאחר ברכות הרעות שהובאו על  ידי ר/שחר שבו, הביא יו"ר האפיק הבינלאומי נ"ל מיכה פוקס את הברכה הבינלאומית, שהוקדשה הפעם למועדון רוטרי קלוב הומבלדוט בברלין.(Rotary Club Humbldot Berlin)  זהו אחד מ 12 מועדוני הרוטרי הפועלים בברלין והוא מתרכז בפעילות למען רווחת הילדים, קידום פרויקטים להבטחת חינוכם של הילדים  ובמלחמה בפוליו. נפגשים בימי שני  ב  ב18:30ערב במלון אינטרקונטיננטל בברלין.

*    *      *   *    *

את סדר ט"ו בשבט פתחה הרבה נעמה דפני שניהלה את כל שלביו כולל ארבעת הכוסות.  לכל החברים חולקה התבנית המודפסת של מהלך ה"סדר" שעמד בסימן אמרתו של רבי נחמן מברצלב :

"  אם אתה מאמין שאפשר לקלקל, תאמין  שאפשר לתקן". במהלך הקראת הסדר שכלל שירים משולבים בקטעי קריאה ופרוזה, מ"ההגדה" שהוכנה על ידי מזכיר הכבוד שלנו נ"ל דני פסלר,  הסבירה הרבה והדגישה פה ושם נקודות חשובות. לדבריה המסורת של "תיקון" ט"ו בשבט תחילתה כבר במאה ה 16 , והחל מהמאה ה 18 זה כבר לא תיקון אלא "סדר" ט"ו בשבט כהלכתו, הכולל ארבעה כוסות במהלכו .

במהלך הסדר עברנו ארבעה שערים-

שער ראשון-בסימן עולם המקצוע והעיסוק עם כוס ראשונה של יין לבן, המוקדשת לחיי עם ישראל ולכבוד כנסת ישראל שנחנכה בט"ו בשבט תש"ט.

שער שני- עולם הרעות והאחריות ההדדית עם כוס שנייה שרובה יין לבן ומיעוטה אדום. הכוס השנייה מוקדשת לעצי ארץ ישראל, לאילנות הפרי ולעצי הסרק, לחורש הטבעי והנטוע ולכבוד היצירתיות והפעילות הרוטריונית למען הקהילה בחיפה. אכלנו פירות הדורשים הגנה חיצונית מרובה, שתוכם נאכל וקליפתם נזרקת כמן השקד, אגוז ופרי ההדר.

שער שלישי- שער העשייה והשרות לקהילה עם כוס שלישית שרובה יין אדום ומיעטה לבן . נקדיש את הכוס השלישית לאהבת החי והצומח, ולכבוד החברים במועדון, הנתינה והשאיפה המתמדת לתיקון עולם קהילת הרוטרי. עולם העשייה והיצירה מחייב אכילת פירות שאת מעטפתם החיצונית אנו אוכלים ואילו גרעינם טומן בחובו יצירה. אכלנו תמר ושזיף, תפוח זית וברכנו בהתאם.

שער רביעי- שער העולם- מזגנו כוס רביעית כולה יין אדום, מוקדשת לשלום, לאהבת ישראל ולכבוד ארץ ישראל ומתת הטבע שהיא מעניקה לנו. עולם הבריאה והנתינה הנו המדרגה העליונה המתגלמת בריאה. כנגד מדרגה זו אכלנו פירות הנאכלים כולם כרובם, ללא קליפה שנזרקת וללא גלעין, וכך קינחנו בתאנה, ענבים או צימוקים וברכנו בורא פרי העץ.

לאחר שקראנו, שרנו, שמענו ואכלנו נסתיים "סדר הט"ו בשבט" החגיגי והמעניין, הנשיאה הקישה על פעמון הרוטרי שבשולחן הנשיאות ותם סדר ט"ו בשבט כהלכתו.

----------------------------------------------

כתב וערך: ר/ד"ר יורם קנטר