19/12/2012 - הרצאתו של פנחס בוכריס על כיפת ברזל

מפגש המועדון 19 בדצמבר, 2012: מרצה אורח פנחס בוכריס על פרויקט כיפת הברזל

הנשיא המכהן נחום לדר פתח את מפגש המועדון מס' 20 לשנת הרוטרי המוכחית, וברך את הנוכחים, את המרצה האורח מנכ"ל בז"ן מר פנחס בוכריס , את ליזה קורן מנהלת שיווק ותקשורת תאגידית בבז"ן, את האורחים הרבים שהגיעו, וכמובן ואת חברי המועדון שגדשו את האולם. הנשיא נחום לדר הודה לכל החברים והחברות שסייעו להצלחת הערב החגיגי של הדלקת נרות החנוכה שהתקיים במלון ליאונרדו, וכן לחברים שסייעו להצלחת המפגש והטכס בבית הגפן.

לאחר ברכות הרעות המסורתיות, שמענו את פסוק השבוע אותו הביא נ"ל אדי חי: ‏פרשת השבוע לשבת הבאה תהיה פרשת "וייגש" . לפני כן כמה מילות רקע. יוסף נימכר לעבד על ידי אחיו, הגיע למצריים, ושם אחדי תלאות רבות הגיע לגדולה כמשנה לפרעה.
‏כשהגיעו שנות הרעב לארץ יעקב אבינו שולח את בניו לשבור אוכל במצריים ואז יוסף מתעמר בהם. בהתחלה לקח את שמעון כבן ערובה ודרש מהם שיביאו את אחיהם הצעיר בנימין , ואז שוב מאשים אותם בגניבת גביע המלך. כך מתחילה הפרשה. ‏התחלת הפרשה מעוררת תמיד השתאות בעוצמתה, בגבורה, בתעוזה ובחוכמה של יהודה בן יעקב. וכך מתחילה הפרשה "ויוגש אליו ויאמר בי אדוני ידבר נא בעדך דבר באוזני אדוני ואל ייחר אפך בעבדך כי כמוך כפרעה" . ‏חז"ל גורסים שיהודה נישמע כמי שהכיר כי העומד לפניו הוא יוסף בן יעקב וזה רומז בתיבה "בי אדוני" - ראשי תיבות בי - פירושם בן יעקב. מכאן יהודה הבין שיוסף עומד לפניו.• גם בספר תהילים נאמר (פרק מ"ח) "כי הנה המלכים נועדו עברו יחדיו" שהם יהודה ויוסף לפי ששניהם היו מלכים ונגשו אחד - לשני. ומכיוון שיהודה נעשה ערב על בנימין בפני יעקב אבינו, נאמר "וייגש אליו יהודה" שהיה ראשון. ‏ כמה דברים מלהיבים וכמה עוצמה יש במשפט הזה "וייגש אליו יהודה". חלק מחז"ל אומרים וייגש – הגשה למלחמה, אחרים גורסים - הגשה לפיוס, רבנן אומרים - הגשה לתפילה. והפשט כאן הוא שיהודה התכוון לשלושתם. אם למלחמה - איתך אני בא, אם לפיוס - גם אני בא, ואם לתפילה - גם אני בא. וההמשך ידוע "ולא יכול יוסף להתאפק ויאמר הוציאו כל איש מעלי" וכך הוא מתוודע לאחיו.

את הברכה הבינלאומית הביא נ"ל מיכה פוקס . הברכה שלוחה הפעם למועדון הרוטרי של מידטאון בקונטיקט ארה"ב Midtown CT) Rotary Club) ,העיר בה ארעה הטרגדיה הנוראה של רצח התלמידים והמורות בביה"ס סנדי הוק שבעיר. המועדון נוסד ב 1939, באזור 7980, וחברים בו 40 רוטריונים פעילים. המועדון הקים זה עתה קרן מיוחדת שתסייע לקרבנות הטרגדיה בבי"ס סנדי הוק, וגם אנו כרוטריונים אחרים ברחבי העולם שולחים את השתתפותנו בצער המשפחות והחברים שם על האסון. נרים כוסותינו לכבוד מועדון מידטאון שבקונטיקט!

הציג את המרצה ר/אריה ברגמן יו"ר ועדת התכניות של המועדון:
פנחס בוכריס הוא תא"ל במילואים, נולד באפריל 1956 למשפחת עולים מטוניס, נשוי 4+ ‏. הוא ‏בוגר הטכניון בהנדסת מחשבים, בישראל. עם ‏שרות צבאי מפואר מאחוריו. היה סגן מפקד סיירת מטכ"ל, ובמשך 5 ‏ שנים ב 1977 היה מפקד יחידת האיסוף המרכזית באמ"ן 8200 עליה פיקד עד לשחרורו בדרגת תת אלוף ב 2002. בתפקידיו הקודמים שירת בתפקידים בכירים מבצעיים וטכנולוגים באמ"ן . עם שחרורו מצה,ל פנה לתחום ההשקעות והמטרף כשותף עצמאי לקרן אייפקסג. ‏משנת 2007 ‏ כיהן בתפקיד החשוב והמרכזי של מנכ"ל משרד הביטחון וניהל תקציב עתק של 52 ‏מיליארד שקלים. ‏כ"כ עסק בפרויקט הגדול של מעבר צה"ל לנגב. ‏גולת הכותרת - פרויקט כיפת ברזל. בינואר 2010 פרש מתפקיד מנכ"ל משרד הביטחון, וב 2011 מונה למנכ"ל בתי הזיקוק בז"ן.
‏בשנת 1995 ‏זכה בעיטור הגבוה של פרס ביטחון ישראל. ‏מועדוננו זכה לארח החודש 2 ‏ זוכי פרס ישראל, ‏נאחל כולנו שירבו כמוהם לגאוות מדינת ישראל.

המרצה פתח וסיפר שעם כניסתו לתפקיד מנכ"ל משרד הביטחון ב 2007 הוצג לו פרויקט הנאוטילוס, והופעל עליו לחץ בלתי רגיל מתומכי התכנית כולל חברים אישים שלו בתפקידים בכירים. באותה תקופה , שר הבטחון בעת מלחמת לבנון, עמיר פרץ שהיה תשב שדרות, עיירה עליה נפלו כמויות טילים אדירות, ביקש לבדוק ולהתניע את פרויקט כיפת הברזל. מאידך הופעלה צירכת לחצים אדירה לגבי הנאוטילוס שכבר הושקעו בו כבר מאות מיליונים רבים, אך האמריקאים ראו שזה לא ענה לציפיות.
על מנת להתרשם אישית יצא עם משלחת לאזור הניסויים של הנאוטילוס בגבול ניו מקסיקו. שם התסבר לו שאין הזמנה למערכת ואין הצעת מחיר. התוצאות של הניסויים הצביעו על 50% הצלחה. על תלות בתנאי מזג אוויר ועננות הסתבר שהמערכת מסורבלת, בלתי ניידת, וזקוקה לחידוש כימיקלים לאחר סדרת ירי הדורשת כעשר שעות להתחמשות ולתפעול מחדש. הלחצים מצד אלופים ובכירים לרכישת הנאוטילוס היו עצומים. הוא עצמו לא קיבל את ההחלטה לבחור בכיפת הברזל על פני הנאוטילוס, אך כמנכ"ל המשרד ניהל את ההפעלה של פרויקט הכיפה. כיפת הברזל מאפשרת גמישות בתגובה, יכולה תוך שניות לחשב מסלולי טילים שנורו ובוחר ת את מי לנסות להפיל ואת מי לעזוב שייפול בשטחים לא מאישים או לא מיושבים. למרות העלויות הגבוהות ההגנה אותה מספקת המערכת ומניעת הצורך בתשלומי מיליארדים של פיצויי מס רכוש, היא עונה לצרכים ובאחוזי הצלחה מעל ומעבר למצופה.
שיתוף הפעולה הבלתי יאומן בין רפא"ל לאלת"ם הביא לקיצור זמני הייצור של המערכות, ניתן לשלב בין מספר מערכות, ובין מספר משגרים שכל אחד יכול להכיל מספר טילים. כיפת הברזל נותנת מענה לטילים בטווחים של בין 70-100 ק"מ. מערכת שרביט נותנת מענה לטווחים שבין 150-400 ק"מ ומערכת חץ 2 וחץ 3 נותנות מענה לטילים באטמוספרה. לדעתו, 20 מערכות של כיפות ברזל מכסות את כל שטח מדינת ישראל ומאפשרת 90% ויותר הגנה כנגד טילים בטווח של עד 100 ק"מ מנקודות השיגור.

נ:ל עודד פלר הודה למרצה על הרצאתו המאלפת שלוותה בשקפים ושקופיות, ועל תרומתו לפרויקט ולבטחון ישראל . הוא עמד על חשיבות העובדה שאנשים כצו המרצה נמצאים במקומות הנכומים ותורמים לקבלת וביצוע ההחלטות הנכונות.הנשיא המכהן נחום לדר, הודה אף הוא במילים חמות למרצה, והעניק לו תעודת הוקרה ואת דגלון המועדון שיצא את מקומו המכובד על שולחן מנכ"ל בז"ן.

כתב וערך: יורם קנטר
צילומים : יורם נאומן