נפגשים כל יום רביעי בשעה 13:00 במלון ביי וויו BayView, חיפה
Meeting every Wednesday on 13:00 at BayView HOTEL, Haifa

18/11/2009 - האמיר שריף עודה, העדה האחמדית

הנשיא המכהן אלברט לינקולן פתח את הישיבה וברך את הנוכחים, האורחים ואת המרצה האורח כבוד האמיר מוחמד שריף עודה – ראש העדה האחמדית בכבאביר, חיפה . הנשיא הודיע על השתתפות כל חברי המועדון באבלו של חברנו הותיק  הרברט סרפוס  בשל פטירתה של רעייתו  יוספין ז"ל .

פסוק השבוע הובא על ידי חברתנו חביבה רוגר, שציטטה דברי נזיר הודי עתיק באשר לשיתוף הפעולה בין  הדוגלים באמונה שונה ומנהגים שונים, שיביא לשוויון ולברכה השרויה בו . לאחר ברכות הרעות מפי הנשיא, הביא חברנו צבי פרידמן את הברכה הבינלאומית. הפעם שלוחה הברכה למועדון הוירטואלי  אי קלוב  באינטרנט Rotary e-Club one הכולל חברים מכל רחבי העולם הנמצאים זה ליד זה במרחק של הקלדה  בלבד באינטרנט. הוא משתייך לאזור 5450 במדינת קולורדו ארה"ב  ברוטרי הבינלאומי. מקום מושבם של הנשיא הוא ביפן, של הנשיא המיועד  בצפון קרולינה, של המזכיר באוסטרליה  ושל הגזבר בקנדה.בהתאם מפוזרים גם ראשי האפיקים ונושאי התפקידים על פני תבל כולה, ומפעילים למעלה מ 100 תכניות ופרויקטים שניתן להצטרף אליהן באמצעות האתר. נרימה כוס לרוטרי אי-קלוב אחד !

הנשיא המיועד דני פסלר הציג את רשימת המועמדים שלו לתפקידים מרכזיים בהנהלה שתכהן לצידו, ההנהלה העתידית תאושר בישיבת המועדון הבאה . הנשיא הודיע על כוונת נגיד האזור להעניק את מגן הנגיד לחברתנו יוכי פלר על פעילותה ופעילותיה הרבות למען הקהילה וברוטרי. המגן יוענק בטכס הקרוב של אשכול האזור. ברכותינו ליוכי – המשיכי להצליח !

הרוטריון מקסים שרמן, אורח ממועדון רוטרי קרלו ויוארי שבצ'כוסלובקיה, סיפר לנוכחים על מועדונו והעניק את דגל מועדונו לנשיא בתמורה לדגלון מועדוננו שיפאר מעתה את כתלי המרחצאות בקרלו ויוארי .

חברנו הנמרץ שלום וואנו ששב זה עתה ממסעותיו בלונדון  הגשומה, סיפר על הביקור שלו, יחד עם חורחה גרינברג ונ"ל שלמה אסיף במועדון רוטרי קלוב סנט. מרילבון, מועדון שנוסד ב 1948, מכיל 30 חברים ונפגש כל שבוע בימי חמישי בצהרים במלון  שרלוק הולמס שברחוב בייקר.  הם הביאו עמם את דגלון המועדון שמפגשיו הם לצורך ארוחה ומפגש חברי בלבד (ללא הרצאות ..).

את המרצה האורח הציג יו"ר ועדת תכניות אריה ברגמן. המרצה פתח וסיפר שהתנועה האחמדית נוסדה במדינת פנג'אב שבהודו  במאה ה-19 על ידי מירזא גולאם אחמד אל קאדיאני (1908-1835) ונקראת על שמו. בגיל 40 הכריז כי אללה הטיל עליו לחדש פני הדת המוסלמית ולהשליט בעולם צדק ויושר. לאחר חלוקת הודו למדינה בעלת רוב הינדי ולמדינה מוסלמית, עבר המרכז הדתי לפקיסטן לעיר רבואה. התנועה נרדפה בפקיסטן במשך שנים והפעילות הדתית שלה הועברה ללונדון. כיום מפוזרים מרכזים של התנועה האחמדית במדינות רבות . לאחר מותו של מירזא גולאם התמנה תלמידו נור אד-דין חכים אל קורשי למחליפו, והוא נפטר ב-1914. אז התפלגה התנועה לשני זרמים. בראש זרם אחד עמד בנו של מייסד התנועה; ובראש הזרם השני עמד מולאי מוחמד עלי, שקבע את מקום מושבו בלאהור, פקיסטן .
מנהיג העדה האחמדית בישראל, השייח' מוחמד שריף עודה, המכונה בפי חסידיו ה"אמיר", הסביר לנוכחים כי בניגוד לדימוי הרווח, איסלאם ואלימות אינן מילים נרדפות. "הטענה שמשתמשים בחרב להפצת הדת אינה נכונה", אמר. "בקוראן לא מוזכרת המילה 'חרב', המילה "סייף" –חרב אינה מוזכרת בהקשר לאמרה של "דין מוחמד בסייף" שזוהי פרשנות מאוחרת. גם המילה ג'יהאד אינה מופיעה בקוראן בקונוטציה של מלחמת קודש  לדבריו ,
התורה האחמדית שוללת שלילה מוחלטת אלימות במסגרת הג'יהאד. התנועה מתגאה בהטפה לנאורות, שלום ואהבה לאחר. האחמדיה רואה בעצמה דת גלובלית, שאמורה לכלול בנוסף למוסלמים גם נוצרים, יהודים והינדים. לפי האמונה האחמדית, ישו היה בן-אדם שלא נצלב ולא הועלה השמימה, אלא הורד מן העץ על ידי תלמידיו, עבר להודו, ושם מת בגיל 120 בעיר סרינגר שבקשמיר. גולאם אחמד, מבשר הדת, אמור להיות גלגול של ישו ומוחמד גם יחד. הוא "אלמועוד" - המובטח. בניגוד לתפישה האיסלמית המקובלת לפיה מוחמד הוא "חותם הנביאים", האחמדים מאמינים שלאחר מותו לא חדלה הנבואה והיא עברה לגולאם אחמד ולתלמידיו אחריו .
עקרונות התורה האחמדית מחייבים את מאמיניה להיות נאמנים למדינה בה הם חיים. בן הכת חייב במצוות הקוראן כדי להגיע לעולם הבא ואסור לו לעבור על חוקי ממשלת מדינתו, כדי שיחיה בשלום בעולם הזה. כל מאמין מפריש  מהכנסתו לפעילות הכת בתחומי החינוך והדת. כחלק ממטלת קירוב הלבבות שנטלו על עצמם, מתרגמים האחמדים את הקוראן לשפות רבות, עד כה תורגם הקוראן בידיהם ובידי אחרים לכ-100 שפות, בתוכן יידיש .
ב-17 במרץ 1928, הועבר "מרכז המשלחת האחמדית לארצות המזרח-התיכון" מדמשק לשכונת כבביר שבחיפה. המקום היה עד אז כפר קטן בשיפולים המערביים של הר הכרמל, מעל נחל שיח. כפר זה הפך לשכונה קטנה המונה כ1,400 איש, מוקפת מכל צדדיה בשכונות יהודיות. לקהילה האחמדית בחיפה מסגד גדול ששני צריחיו ניכרים במבט מהחוף. המסגד קרוי "אדוננו מחמוד", על שם החליף השני של הכת. הוא בנוי כמבנה מתומן לפי מתכונת כיפת הסלע בירושלים. על הקיר בפתח מתנוססת ההבטחה: "כל מי שישהה כאן, בטוח יהיה". אימאם העדה האחמדית בישראל כפוף לח'ליף  שמושבו בלונדון.  המרצה עצמו נוסע אחת לחודש ללונדון ומשתתף שם בהפעלת תחנות טלביזיה לוויניות, המשדרות בשלוש שפות למאמינים ולמאזינים ברחבי העולם .
המרצה סיפר על  העניין שמגלים מוסלמים תושבי הגדה בעדה האחמדית ועל ניסיונותיו לפנות לפלסטינאים בשטחים להצטרף ולקבל עליהם את עקרונות העדה .
בתשובה לשאלות האם האחמידים רואים עצמם כמוסלמים ענה שהאחמדים רואים עצמם כמוסלמים לכל דבר, ויתרה מזו, הם אף מציגים עצמם כמוסלמים האמיתיים. אולם בשורתו של אחמד, ובעיקר הצגתו כנביא וכמשיח, עוררו את זעמו של האיסלאם הסוני האורתודוכסי, שאף רואה באחמדים כופרים ומוסלמים שסטו מדרך הישר. מנהיגי הדת הסונים אף פרסמו כמה פסקי הלכה ("פתוות" ) נגד העדה. אנשי העדה מחיפה מקיימים את מצוות עלית הרגל למכה, אך הוא עצמו נבצר ממנו לעשות זאת בשל התנגדות ממשלת ירדן למעברו בשטחה .

הודה למרצה ערן דובובי, שעמד על הענין הרב שההרצאה  המעניינת גרמה חברים,  ועמד על היכולת האורטורית המופלאה של המרצה. הנשיא אלברט לינקולן הודה לו אף הוא והעניק לו את דגלון המועדון ותעודת נטיעת עץ למזכרת נצח ביער הרוטרי  שעל שם פול האריס בהרי צפת.
2024 © כל הזכויות שמורות למועדון רוטרי חיפה
bullet