18/03/2015 - הרצאה אסף בנאי צרכנות נבונה

מפגש מועדון 18 במרץ, 2015 : מרצה אורח- מר אסף בנאי, "צרכנות נבונה"

הנשיא יוסי כפירי פתח את המפגש ה-30 לשנת הרוטרי 2014/15 של מועדון רוטרי חיפה. שוב פעם הארוחה הייתה בלובי של המלון והמפגש באולם צדדי על כסאות פלסטיק לבנים. הוא ברך את המרצה האורח מר אסף בנאי ואת כלל החברים . הנשיא פנה לחברים להשלים את תרומותיהם במבצע "קמחא די פסחא" עוד השבוע כי חג הפסח מתקרב ורבים הנזקקים בסיוע לחג.

את פסוק השבוע הביא חברנו ר/נפתלי ויטמן:  השנה מלאו 800 שנה ל"מגנה כרטא"- מגילת הזכויות הגדולה שהעניק ג'ון המלך האנגלי לאצילים ולאנשים החופשיים. סעיפיה היקנו ביטחון לפרט מפני מאסר שרירותי, החרמות רכוש ללא משפט, או הטלת מיסים ללא התייעצות . למעשה זו הייתה ראשית הדמוקרטיה והפרלמנטריזם באנגליה.   המהפכה הצרפתית ב 1789 שדגלה ברעיונות השוויון, החופש והאחווה נתנה דחיפה חשובה לביסוס השלטון הדמוקרטי בעולם המערבי. בישראל, שהיא המדינה הדמוקרטית היחידה באזורנו העם בוחר בפרלמנט של 120 חברים בכנסת. במגילת העצמאות אותה קרא בן-גוריון ב 14 למאי 1948 עם קום המדינה, נקבעו קווי היסוד המנחים את חוקיה ומעשיה של המדינה ובהם שמירה על שוויון זכויות לכל אזרחיה ללא הבדל דת גזע ומין. העם בוחר  את נציגיו - חברי הכנסת, וכאשר אובד הרוב השלטוני בכנסת חוזרים לעם והולכים שוב לבחירות. וזה בדיוק מה שעשינו כולנו אתמול בבחירות לכנסת ישראל של 17 במרץ 2015.

‏לאחר ברכות הרעות שהובאו על ידי ר/יורם נאומן, בא תורה של הברכה הבינלאומית, אותה הביא יו"ר  אפיק השרות הבינלאומי ר/זאב מטר:     הרצאת אורח המועדון אסף בנאי בנושא צרכנות נבונה, נושא שנכנס חזק לתודעת הקניות בישראל לאחר שהחברה מצאה עצמה בפני גלי עליות מחירים בלתי סבירה. בחודש יוני  2011 ‏הכריזו איציק אלרוב וגוף בשם "חרם על מוצרי מזון" לחרם על גבינת הקוטג' של חברת תנובה בשל מחירה היקר מה עוד שהמוצר נמכר בחו"ל במחיר הנמוך בכ  50% ‏ממחירו בארץ למרות עלויות השינוע. ‏מתוך סקרים בארץ אנחנו למדים שצרכנות נבונה היא בין היתר שיקול כלכלי המוביל את הצרכנים ‏היכן לבצע את הקניות כאשר בין המובילות בהחלטות הם מבצעים ומחירי המוצרים .הפרמטרים האלה מזכירים לי את התייחסות הצרכן בארצות הברית הנע ונד בין מרכזי קניות בכדי למצוא את המוצר הנדרש במחיר הנמוך ביותר ולגזור קופונים מהעיתונים בכדי לקבל הנחות של סנטים בודדים. ‏ומכאן שלוחה ברכתי למועדון בארצות הברית הנושא את שם הר הכרמל שלנו, מועדון הרוטרי של כרמל. ‏(  (Rotary Club of Carmel-by-the-Sea ‏מאזור 5230 ‏- קליפורניה, שהתחיל פעילותו בשנת 1950  ‏המועדון נמנה על 57 ‏מועדונים באזור ובו 2697 ‏חברים השיך לאזור 26 ‏ ברוטרי הבינלאומי . ‏המועדון ובו 83 ‏חברים נפגש בכל יום רביעי בשעה 12.00 ‏ב חחI The Carmel Mission.  ‏אבקש לצרף לברכה את חברנו היקר נ"ל כרמל הכהן המיצג את המועדון משך 40 ‏שנות פעילות ברוכה שיישאר לתמיד כילד היהודי הראשון שנולד על הכרמל שלנו ולהוסיף לברכה את מדינת ישראל שתזכה לממשלה חדשה טובה ויעילה למען ארצנו. הבה נרימה כוסית ברכה בינלאומית למועדון  !Rotary Club of Carmel-by-the-Sea.

חברנו נג"ל/שאול דיאנג'לי דיווח על פגישותיו בכנוס רוטרי באיטליה, שם הציג את הפרויקטים שלנו בישראל, והביא עימו את דגלון מועדון הרוטרי של העיר בראה בפיאמונטה שבאיטליה. במסגרת מפגשיו שם הוקם מחדש ה ICC ישראל-איטליה עם נשיא המועדון שם ג'ורג'יו רוקו.

הרצאת מרצה אורח- מר אסף בנאי בנושא "צרכנות נבונה"

חברתנו ר/ ורד אביטן הציגה את המרצה האורח מר אסף בנאי: אסף הוא נולד בישראל 1973, נשוי + 3, תושב מושב קדרון. השלים תואר ראשון במנהל עסקים, עם התמחות במימון, במכללה למנהל של ראשל"צ. ‏בין 1999-2002 היה יו"ר אגודת הסטודנטים במכללה למינהל,  ובין 2002-2006  היה מנכ"ל מסטר ביט- סוכנות לביטוח מקבוצת הפניקס. מ 2009 ועד היום – מיסד ומנכ"ל משותף של "פרופיט שירותים פיננסים בע"מ", אותה הקים מתוך חזון גדול ליצור בישראל חווית שירות אחרת למבוטחים.

המרצה פתח ואמר שהוא עוסק בגילוי ויישום של אלטרנטיבות מתקדמות לחסכון והשקעה. קיימות שתי התייחסויות להשקעה ושמירה על הכסף. התייחסות פיקדונית- פיקדונות חסכון בבנק  עם סיכון אפסי, ריבית קבועה אך נמוכה ביותר העלולה גם להיות שלילית והתייחסות לכסף מנוהל- שבד"כ נותן רווח גבוה יותר מאשר כסף המופקד בפיקדון. למרות שבכסף בפיקדונות כיום הרווח הוא אפסי, עדין כטריליון שקל נמצא בפיקדונות בבנקים בישראל. שוק ההון הוא שוק שהמוצר הנסחר בבסטות שלו הוא ההון, וכמו בשוק קיימים מתווכים בכל הדרגות. הפיקדון הוא הבאסטה הכי יקרה בשוק ההון. האנשים "קונים" בבסטה זו בשל עצלות, שמרנות יתר וחוסר מוכנות לשנות את ההרגלים הישנים, למרות שהפיקדון הוא "הרוצח השקט" של הכסף...
בעל הכסף יכול לבחור בין ניהול עצמי של כספו, לרכוש לבד ולתת הוראות קניה/מכירה של ניירות ערך כמיטב הבנתו לבין השקעות באמצעות קרנות נאמנות. היתרון הוא שבקרנות מתקיים ניהול מקצועי ופיזור ההשקעה בצורה מאוזנת. החיסרון- דמי ניהול שנעים בין 0.8-3.0%, ובנוסף הבנקים גובי גם דמי משמרת.
ניתן להשקיע כסף גם באמצעות מנהלי יקי השקעות. מנהלי התיקים מבצעים את פעולות הקניה/מכירה תוך הגברת הסיכון. כאן נוסף מימד של קבלת השירות למשקיע על ידי מנהלי קרנות מקצועיים אך החסרונות הם עלויות גבוהות בשל דמי ניהול, תשלומים של עד 1.0% לכל פעולה של קניה/מכירה בבנק ודמי משמרת. ברוב התיקים כמחצית מהכסף מושקע בקרנות הנאמנות של אותו בית השקעות , וכך העלות הכוללת של הכסף היא גבוהה.
המיכל הכי יעיל להשקעת הכסף הן קופות הגמל והפנסיה וקרנות ההשתלמות. לקופות הגמל יש זכויות יתר והן יכולות להשקיע כספים בנכסים בלתי סחירים. ניתן לרעוש הנפקות ראשוניות , אין עמלות מכירה/קניה במהלך ההשקעה ואין דמי משמרת, ובנוסף אין מס על רווחי הון. כך שכסף בקופות הגמל, הפנסיה וקרנות ההשתלמות ייתן יותר רווח בסופו של דבר למשקיע.
ניתן כיום להפקיד כסף למוצר פנסיוני שבמקביל יישאר נזיל. לעוסק מורשה במעמד עצמאי אין תקרת הפקדה באם היא נעשית לקרן השתלמות, והוא אינו מוגבל ל 18 אלף ₪ בלבד, ואם הקרן נזילה אפשר להפקיד ללא הגבלה. לגבי שכירים- תיקון 190 לחוק קופות הגמל מאפשר לגימלאי מגיל 67 ומעלה , שקצבתו עולה על 4500 ₪ לחודש להפקיד כל סכום בקופת גמל ולמשוך אותו מתי שירצה, כשהמס על רווחי ההון יהיה 15% ולא 25%  המקובל.
האפשרות האחרונה היא דרך חבות הביטוח בפתיחת פוליסת פרט. ניתן להפקיד וניתן להוציא מתי שרוצים. כיום כל חברות הביטוח מאפשרות להשקיע כסף בביטוח פרט, והבנקים מתמרמרים. גם לציבור לקח זמן עד שהבינו שאפשר להשקיע לא רק בבנקים אלא גם דרך חברות הביטוח  בביטוחי פרט שהן פוליסות לחסכון והשקעה.

חברנו ר/עמוס עוז הודה למרצה על שחשף אותנו לאפשרויות הרבות להשקעה ושמירה על כספנו, ועל האפשרויות שפותחים בפנינו המומחים לךתכנון והשקעה פיננסית. הנשיא יוסי כפירי העניק לו בתודה את דגלון המועדון ונעל את הישיבה בהקשה על הפעמון.
 -------------------------------

צילומים: ר/יורם נאומן