13/06/2012 - מגן ע"ש אלעד ריבן והרצאת דליה שנברג

נ"ל דני פסלר פתח את הישיבה, בהחליפו את הנשיא המכהן צבי ענר שנבצר ממנו להשתתף. הוא ברך את המרצה האורחת, דליה שנברג מאקדמית גורדון, ואת האורחים, במיוחד אלו שבאו להשתתף בטכס הענקת מגו התנדבות על שם אלעד ריבן ז"ל, תלמיד כיתה י"א בבי"ס הראלי וחניך ב"צופי אש", שהתנדב לסייע לכבאים במבצע החילוץ בבית אורן, ושם נספה.. טכס שהתחלנו בו בשנה הקודמת והפך לנוהל קבוע. המגן מוענק אחת לשנה לצעיר/ה שהתבלטו במעשי התנדבות והפגינו מנהיגות ראויה לשבח. ההענקה היא בנוכחות צביה ריבן, אימו של אלעד.

ברכות הרעות- הובאו על ידי מזכיר הכבוד של המועדון, ר/ זאב מטר.  פסוק השבוע- הובא על ידי נ"ל צבי ינובסקי. בהקשר למשחקי הכדורגל של אליפות אירופה יורו 2012- "כדורגל  הוא כמו מלחמה, שבה לא יורים  אלא בועטים בכדור, וגם זה בזה. כדורגל אמריקאי- הוא כמו מלחמה אטומית שבה יש רק ניצולים בסופו של דבר".

את הברכה הבינלאומית- הביא חברנו ר/צבי פרידמן: הברכה הבינלאומית שלוחה היום למועדון הרוטרי של קופרטינו בצפון קליפורניה. Cupertino Rotary Club המועדון נוסד ב 1955,  יש בו 63 חברים והוא נמצא באזור 5170. נפגשים בצהרי ימי רביעי  במרכז החברתי רקויניאן. קופרטינו היא העיירה שבה התחילה חברת אפפל עם סטיב ג'וב וחברו, ושוכנת במרכז "עמק הסיליקון". יש להם פעילויות רבות, במיוחד בתחום תמיכה במוסדות לילדים מוגבלים. נרימה כוסית ברכה למועדון קופרטינו!

טכס הענקת מגן ההתנדבות לזכר אלעד ריבן ז"ל- המגן הוענק השנה  ל- יעקב ברקוביץ - תלמיד כתה ט'  בבית הספר עירוני א' , חיפה. יעקב הינו יו"ר מועצת התלמידים של חטיבת הביניים בבית הספר עירוני א', בחיפה. כושר  מנהיגותו ויכולותיו האישיות בתחום החברתי הינם יוצאי דופן והוא בולט בעשייתו באופן מעורר השתאות . הוא יוזם ומעורב בהובלת פרויקטים התנדבותיים בקהילה כמו: פעילות עם בית הספר לחינוך מיוחד ע"ש הנרייטה סאלד - פרויקט "אור לחנוכה" במסגרתו תלמידים מעבירים שיעורים והפעלות יצירתיות לתלמידי החינוך המיוחד. תכנית  נוספת  שיזם הייתה עם בית האבות הספרדי בנווה שאנן, שם ארגנו טקסים לכבוד חגי ישראל לדיירי האבות. תחת הנהגתו הייתה מעורבת מועצת התלמידים ביום המחויבות הלאומית לבטיחות בדרכים, בהכנת בית הספר למבחני תו תקן ועוד ועוד....
יעקב הוא נציג בית ספרו במועצת התלמידים העירונית, מדריך מזה שנתיים בתנועת הנוער הלאומי ולצד לימודיו הוא מקדיש את זמנו לתרומה לקהילה ולשיפור איכות החיים בה. על דבקותו בערכי ההתנדבות ועל כי מנהיגות הפכה לאורח חייו מצאנו אותו ראוי לקהילת מגן אלעד להתנדבות לשנת 2012.

את המרצה האורחת, ד"ר גליה שנברג, הציגה חברתנו ר/חביבה רוגר: ‏לדייר גליה שנברג רקורד מרשים: ‏היא עשתה תארים בפילוסופיה ובספרות. הדוקטורט שלה  בספרות מאוניברסיטת חיפה. היא לימדה באוניברסיטת סטנפורד, באוניברסיטת חיפה, באוניברסיטה הפתוחה ובאורנים. ‏בשנים האחרונות היא מכהנת כראש החוג לספרות במכללה האקדמית גורדון  לחינוך בחיפה. ‏שטחי ההתמחות שלה הם בתורת התרגום, בדרמה שייקספירית, בספרות עממית ובספרות ילדים.  והיא מתעניינת גם בספרות ותרבות פופולארית. ד"ר שנברג נשואה, אם ל 4 ילדים. ‏לרקורד הזה ברצוני להוסיף כמה מלים אישיות: גליה היא חברת ילדות, וכבר בגיל 11-12 היא בלטה בחשיבה מקורית, בסקרנות אינטלקטואלית, ביצירתיות, בהומור ובדמיו l ‏נפלא. התכונות האלה הלכו והשתבחו עם השנים. ולכן, כשדייר שנברג תציג לנו את הגישה שלה לשאלה מדוע כבשו הערפדים את התרבות הפופולארית במערב?- אני בטוחה שאפילו לדראקולה עצמו יהיה מה ללמוד. ‏גליה - המועדון לרשותך.

המרצה פתחה וסיפרה שכבר בגיל צעיר פחדה מערפדים. קריאת הספר "דמדומים", והסרט שבעקבותיו השאירו בה פחדים. בשנים האחרונות הנושא הפך למבוקש בסדרות טלוויזיה ובסרטים, הנושא זוכה להצלחה דווקא בבנות בגילים 12-13 ולא ברור למה. בארץ שודרה ב 2009 הסדרה "חצויה" על חצי אדם חצי ערפדית, וכן סדרה בשם "דם אמיתי" העוסקת בעיקר בערפדים וביחסיהם עם בני האדם. סדרת הספרים "דמדומים" מספרת על התאהבות הדמות הראשית בערפד ועל המלחמה בין הערפדים לאנשי הזאב. המלה ערפד מוזכרת בתלמוד הבבלי, במסכת בבא קמא , כגלגול של צבוע אחת לשבע שנים, "צבוע זכר לאחר שבע שנים נעשה עטלף, עטלף לאחר שבע שנים נעשה ערפד, ערפד לאחר ז' שנים נעשה קימוש, קימוש לאחר שבע שנים נעשה חוח, חוח לאחר שבע שנים נעשה שד, שדרו של אדם לאחר שבע שנים נעשה נחש". הקשר של הערפדים לדם ולצבע האדום הערפדים בציוריו של מונק הם עם שער אדום, ובימי הביניים נשים עם שער אדום נחשבו למכשפות. הקשר המיסטי לדם בנשים, מדם הבתולים, דם הניד ודם הלידה . המונח "וגינה דנטטה,- אישה שיש לה שיני ערפד בין הרגליים, וכאשר  לא יהודי מקיים יחסים עם אישה במחזור ומתלכלך בדם- המיסטיקה אומרת שזה מכך שהוא ננשך בעת היחסים  עם האישה הערפדית. סיפור המתח האדונית והרוכל של שי עגנון הוא פרק נוסף במאבק המיסטי הקדמון בין גברים לנשים ובין ערכים נשיים לערכים גבריים. אבל גם סיפור על אדם וערפדית, ועל יהדות ונצרות. בסגנונו המיוחד של עגנון אנו נחשפים לסכין ולדם, לערפדית שאכלה את בעליה הקודמים ועומדת להרוג ולאכול גם את הרוכל היהודי. גם באפנה קיימת התדמית של האשה על עקבים אדומים גבוהים במיוחד, שמלה שחורה  ופנים חיוורות, עם תסרוקת קארה שחורה.  הנקראת אפנה גוטית. העקב הגבוה והמחודד מסמל את שיני הערפד.
הודה למרצה על ההרצאה המאלפת נ"מ צבי גנץ, ונ"ל דני פסלר העניק לה כשי תודה את דגלון המועדון כסגולה נגד ערפדים, ואת ספר התמונות על חיפה.

כתב וערך: יורם  קנטר
צילם:   יורם נאומן