נפגשים כל יום רביעי בשעה 13:00 במלון ביי וויו BayView, חיפה
Meeting every Wednesday on 13:00 at BayView HOTEL, Haifa

10/11/2010 - הרצאת ישראל לש

מפגש 10 בנובמבר: הרצאת אורח ד"ר ישראל לשם על הצוללות בישראל

בפני אולם מלא מפה לפה, פתח הנשיא המכהן דני פסלר  (ששב לאחר מחלה ויראלית קצרה)  את הישיבה וברך את הנוכחים, את המרצה האורח , את האורחים כולל הנגידה המיועדת של הרוטרי במרחב אזור ברלין שכיבדתנו בביקור במועדוננו. הנשיא ציין את הנוכחות הגבוהה וברך מספר חברים שנעדרו מהישיבות ושבו  וחזרו אלינו. ברכה מיוחדת ניתנה לנ"ל סעיד אליאס שדאג ליין על כל שולחן לרגל הולדת נינתו.

לאחר  הקראת ברכות הרעות על יד  חנה צוריאל, הביאה  טובה גילת, שזה מקרוב הצטרפה למועדוננו, את פסוק השבוע, אשר לאור המצב  הכלכלי בחרה בשיר   של נתן אלתרמן שעדיין רלבנטי למצבנו, הקורא לעידוד רכישת מוצרים מתוצרת הארץ (ולא מסין או מתורכיה...)
תוצרת הארץ:
אם כבד לבבכם כעופרת אם אבלה בגופכם הנשמה, האזינו לשיר התוצרת -שאבו מתוכו נחמה.
זה הדור דור ימות המשיח, מנמנם ולקום מאחר, הוא זקוק לנביא ומוכיח- ולפחות לשעון מעורר!
לעורר אהבה וכבוד וחיבה, וקינאה לתוצרת הארץ, לחלב, לחצץ, לעוגות.לריבה לגבינה מתוצרת הארץ!
אם רצית מתוק מסוכר לכבוד חג, לך לבחור- מתוצרת הארץ! אם תרצה מר ממוות לטעום, אל תדאג יש מרור מתוצרתהארץ!!

האורחת נ"ל ברברה גולט היא הנגידה המיועדת לעזור מועדוני הרוטרי של ברלין. בניגוד לארצנו בה יש נגיש אזורי אחד- יש בגרמניה 14 אזורים ולכן גם 14 נגידים מכהנים...היא עיתונאית פוליטית שסבתה הייתה יהודיה,  אשר שבה לברלין ב 1989 בעת נפילת החומה. הנשיא  המכהן דני פסלר העניק לה את דגלון המועדון, ואילו היא התנצלה שיצאה לארץ ללא דגלוני מועדונה והתחייבה לבוא לבקר שוב בשנה הבאה ולהביאו עימה. ראש אפיק המקצוע ערן דובובי הודיע על מפגש אפיק המקצוע של אשכול מועדוני חיפה במלון פנורמה ביום חמישי 18/11 בשעה 18:30  בערב. המפגש יהא ליד שולחנות עגולים והיושבים יתחלפו בין השולחנות ויחליפו מידע עסקי וחברתי במהלך הערב. נא לבוא מצוידים בכרטיסי ביקור!

נשיא מיועד חדש!  הנשיא המכהן דני פסלר דיווח על ישיבת פורום הנשיאים של המועדון אמש.  הנשיאי לשעבר בהווה ובעתיד הסכימו להציע את מועמדותו של חברנו הותיק נחום לדר לנשיא המיועד של המועדון לשנת הרוטרי  2012/13. באם תוך שבועיים לא תועלה התנגדות מבין החברים למינוי זה,  ההצעה תתקבל ללא צורף הצבעת האספה הכללית. ברכותינו החמות למועמד שהוכיח עצמו כמזכיר מועדון לעילא ועילא, הפועל בהשקט ובבטחה- וודאי שיעשה חייל גם בעתיד כנשיא המועדון ללא מורא וללא משוא פנים.

את המרצה האורח, ד"ר ישראל לשם, (תא"ל במילואים) הציג יו"ר ועדת התכניות של המועדון- שלום וואנו. ד"ר לשם, מי שהיה בין השאר מפקד שייטת הצוללות בחיל הים, החל את שירותו הצבאי החל בקורס צוללנים, מחזור א', ב- 1960 . לאחר מכן, סיים את קורס חובלים בהצטיינות, וקורם קצינים נוסף, בפורטסמות- אנגליה. שירת בצוללות  אח"י "תנין" ואח"י לוויתן", ובשנת 1968 היה סגן מפקד הצוללת. במלחמת ההתשה, דווקא במסגרת צבא היבשה, ניצל ממוות כשעלה על מוקש , נפצע בשתי רגליו, וקורקע לחצי שנה. עם החלמתו, כיהן, בהמשך כמפקד אח"י "דולפין", היה ראש ענף המבצעים של חיל הים, מפקד פיקוד ומטה- זרוע ים, ומפקד שייטת הצוללות. את דרגת תת אלוף, קיבל כסגן צבאי של מבקר מערכת הביטחון. עם פרישתו מצה"ל, עמד בראש מנהלת הגליל של קופ"ח כללית, ולאחר מכן מנכ"ל מועצת קריית טבעון. ועוד 4 שנים כמנכ"ל המועצה של קריית טבעון . את הדוקטורט השלים במסגרת אוניברסיטת חיפה. ד"ר ישראל לשם השלים את הדוקטורט אוניברסיטת חיפה, בנושא: היסטוריה של ארה"ב- אפליה גזעית בצי האמריקאי. משמש כיום כמרצה באוניברסיטת חיפה ומכללת הגליל. נשוי לליאורה,  אב לשניים- זיו ושחר, וסבא ל 6 נכדים.

המרצה הודה על הצגתו המחמיאה. הוא סיפר שהצוללות הראשונות , תנין ורהב,היו ותיקות מלחמת העולם. הוא ועוד שלושה נגדים נשלחו לעבור קורס צוללות של חצי שנה בפורטסמות' שבבריטניה. בעת שהייתם בבריטניה  ביקרו אצלהם קודקודי חיל הים והתייעצו לגבי רכישת 3 צוללות חדשות מסוג T , שהושקו בסוף מלחמת העולם השניה בבריטניה. השלוש קיבלו שמות עבריים- לוויתן, דקר ודולפין. שתי הראשונות הושארו לסדרת שיפוצים והתקנות. אלה היו צוללות ממלחמת העולם השנייה, ש'חתכו' אותן ויצרו מהן גוף הידרו-דינאמי, המתאים יותר להפלגה. הותקנה בהן קיבולת חשמלית, שהקנתה לצוללות כושר שהייה ממושך יותר במים. והוכנסו מערכות גילוי מכ"ם, זיהוי ניווט וקשר "מודרניות" יותר, שהיו בשימוש באותה העת אצל הבריטים. צוללת אחת בפיקודו של המרצה, הפליגה לארץ כשהיא עושה את רוב הדרך על פני המים. בשל הדחיפות להגעתה ארצה, לאור הידיעות על מלחמה קרבה, לא השלימו הצוות והצולל את אימוני ההיבנות בסקוטלנד, ויצאו לדרך שהייתה רצופה תקלות של "מתחילים", הם הספיקו להגיע למפרץ חיפה ביום בן נכבשה רמת הגולן, וכמיטב המסורת הכתירו את "מלך המכוערים" של הצוללת, כמיטב מסורת יורדי הים, אולם השמחה בוטלה ונמהלה בעצב עם שמיעת שידורי קול ישראל שדיווחו לראשונה על 600 החללים של המלחמה ההיא.
בשלב זה עבר המרצה לספר על ה"דקר", כשהוא מציג סרט מיוחד שהורכב מ 3 קטעי סרטים, אחד מהם צולם  בסרט 8 מ"מ כל ידי העיתונאי כירן שורר שהגיע להשקת הצוללת, ובו נשמעים ונראים אנשי הצוות, ששמיעת קולותיהם הצעירים כיום  העבירה צמרמורת בגוף. כמו כן הוצגו קטעים מטכס משקת הצוללת  ומסדר המפקד החגיגי שנערך על הרציף המלכותי של נמל פורטסמות' עם מסירת הצוללת לישראלים. בתקופת מלחמת ששת הימים שהתה אח"י "דקר" באנגליה עקב התארכות השיפוצים. הצוללת ביצעה אימוני היבנות במימי סקוטלנד, קיבלה אישור כשירות, בטיחות והפעלה ממפקד שייטת הצוללות הבריטית. בתום האימונים שבה ה"דקר" לבסיס הצוללות בפורטסמות', לתיקונים חוזרים ולהצטיידות לקראת יציאתה ארצה. ב-9 בינואר 1968 יצאה מנמל פורטסמות', בריטניה, בדרכה לישראל, כשעל סיפונה 69 צוללנים בפיקודו של רס"ן יעקב רענן ז"ל. בהתאם למסלול ההפלגה המתוכנן עגנה ב-15 בינואר בנמל גיברלטר לצרכי תדלוק ואספקה. בנמל ירד מהצוללת כתב "קול ישראל" ערן שורר והתחלפו גם אנשי צוות ה"דקר". עם יציאתה מנמל גיברלטר, בדרכה מזרחה לכיוון ישראל, עברה הצוללת להפלגה בצלילה, בהתאם להנחיות מפקדת חיל-הים. ב-25 בינואר, שתי דקות לאחר חצות, העבירה מברק מוצפן אחרון בהתאם לנוהלי הקשר המחייבים. במברק זה דווח מקום הצוללת ולא דווחה כל בעיה. אח"י "דקר" נמצאה בעת הדיווח האחרון כ-360 מייל מחופי ארץ ישראל. באותו בוקר בשעה 8:00 הייתה הצוללת מחויבת להקים קשר נוסף עם המפקדה,  בצהרים התקיים עימה קשר מקוטע בלבד, ההערכה באותו רגע הייתה כי הצוללת נתקלה בקושי כלשהו בהקמת הקשר.
עם בוקר ה-26 בינואר, לאחר שלא נוצר קשר כלשהו עם הצוללת, החלו פעולות החיפוש שנוהלו על-ידי מפקדת חיל-הים. היקף מבצע החיפושים אחר הצוללת היה חסר תקדים ובקנה מידה בינלאומי. על-ידי כוחות בינלאומיים וישראליים. בחיפושים השתתפו בו זמנית כלי-שייט וטייס צבאיים ואזרחיים, שסרקו שטח נרחב במזג אוויר חורפי ובתנאי ים קשים. מתאריך ה-4 בפברואר הוכרזה הצוללת, על 69 אנשי צוותה כאבודה. הודעה נמסרה למשפחות הוכרז יום אבל לאומי. טקס אשכבה לאנשי ה"דקר" נערך מעל סיפון המשחתת "יפו". הרב הראשי לצה"ל, אלוף שלמה גורן, הוציא תעודות פטירה לאנשי הצוות הנעדרים. רק במאי 1999 נמצאה וזוהתה הדקר בוודאות  לפי סימנים מובהקים כגון: מבנה הגשר הייחודי, האנטנה לגילוי שידורי מכ"מ ועוד.במשך שלושים ואחת השנים וארבעת החודשים שחלפו מהיעלמות ה"דקר", ערך חיל-הים 25 מבצעי חיפושים עיקריים אחריה. חיל הים לא שכח ולא חסך מאמצים למציאת אח"י "דקר" ופתרון תעלומת היעלמותה למען יקירי הצוללנים. כשנה לאחר מציאת הצוללת נערך "סקר" נוסף  במטרה לאתר שרידי אנוש ולהביאם לקבורת ישראל. במהלכו נחקרו סיבות טביעת הצוללת וכן נישלו מקרקעית הים פרטים בודדים כמו חליפת מדים שנשתמרה היטב וכן גשר הפיקוד של הצוללת המוצבים כיום כאות זיכרון במוזיאון ההעפלה וחיל-הים בכניסה הדרומית לחיפה.

חברנו ישי הרמתי אף הוא תא"ל במילואים של חיל הים, ראש מספן ציוד לשעבר  ומי שהיה מעורב בהסכמי רכישת הצוללות החדשות האחרונות מגרמניה- הודה למרצה על הרצאתו המאלפת אופן הצגת הדברים בבהירות וברהיטות והצגת הסרטון שריגש את כולנו.
2024 © כל הזכויות שמורות למועדון רוטרי חיפה
bullet