נפגשים כל יום רביעי בשעה 13:00 במלון ביי וויו BayView, חיפה
Meeting every Wednesday on 13:00 at BayView HOTEL, Haifa

09/10/2013 - פרופסור בנימין מילר - איבוד הראיה בגיל מבוגר

מפגש המועדון 9 בספטמבר 2013 – פרופ' בני מילר בנושא "איבוד הראייה בגיל מבוגר והטיפול בו"

הנשיא המכהן משה גן-צבי פתח את המפגש התשיעי לשנת הרוטרי 2013-2014 וקיבל בברכה את המרצה האורח , את אורחי המועדון והחברים. הנשיא ברך את חברנו ר/יורם קנטר ששב לפעילות במועדון לאחר 5 חודשי מחלה ושיקום, וכן את אשתו שולמית קנטר לרגל הוצאת ספרה החדש 100 שנות חייים אל מול גורל". מזכיר הכבוד לשעבר ר/זאב מטר   ברך את הנשיא במזל טוב לרגל הולדתה היום של נכדתו , וכולנו מאחלים לו רוב אושר ונחת מהנכדה החדשה.

את פסוק השבוע הביאה חביבתנו ר/חביבה רוגר:
מאחר שאורחנו היום הוא מומחה עיניים, רציתי להתייחס לעיניים גם בפסוק השבוע. ‏העיניים משמשות אותנו הרבה מעבר לראייה בלבד: אנחנו נושאים עינינו ומחכים בכיליון עיניים, יש מי שמוצא חן בעינינו ואחר הוא בבת עינינו, יש צר עין ורע עין, ואפילו יש מי שנותן עינו בכוס. יש מי שעיניו בראשו, מאיר עיניים וטוב עין. ‏ובעניינו של אותו טוב העין, הנדיב, נאמר בספר משלי, כ"ב, ט', פסוק המתאים במיוחד לאנשים טובי העין ברוטרי: "טוב עין הוא יבורך , כי נתן מלחמו לדל". ‏ומאחר שנושא ההרצאה היום יתמקד בראייה בגיל המבוגר, אני מבקשת עוד להזכיר מה
שאמרה הנרייטה סולד: ייהצעיר הוא אולי בעל עיניים טובות יותר, אבל הזקן מיטיב לראות ממנו".

את ברכות הרעות הביאה חברתנו ר/מירה רוזן , ואילו את הברכה הבינלאומית הביא חברנו ר/ צבי פרידמן: הברכה הבינלאומית שלוחה היום למועדון הרוטרי בוונציה איטליה.
Venice Rotary Club- Italy. המועדון הוא באיזור 2060 . הכוונה לוונציה באיטליה כי קיימים עוד מועדוני רוטרי בעולם כמו זה שבוונציה (וניס) בפלורידה וחוף ונציה (וניס)בקליפורניה ועוד. המועדון נוסד לראשונה ב 1925 ופעל עד 1938, ושב וחידש את פעילותו עם תום מלחמת העולם השנייה ב 1945. החלטנו לבחור הפעם במועדון וונציה איטליה בהקשר למרצה האורח היום, פרופ' בני מילר שהוא פרופסור למחלות עיניים, כי בוונציה באיטליה היה המקום הראשון ן בעולם בו יוצרו והותאמו משקפיים, האזכור הראשון הוא משנת 1285. הגילדה של יצרני
המשקפיים הוקמה עם הוראות להכין משקפיים מקריסטל בלבד ולא מזכוכית נוסדה ב 1305. הבה נרימה כוסית של ברכה למועדון רוטרי וונציה איטליה!

מזכיר הכבוד הנוכחי ר/ אלחנן גרינברג הביא את הודעות המזכיר. בין השאר תזכורת לכך שחברתנו ר/מרים שזיפי מציגה את תמונותיה בתערוכה שפתיחתה בפריז ב 29.10.13 , והצליח לזכות הבטחה שכל חבר שיגיע יקבל כוסית שמפניה ( אך לא כרטיסי טיסה....). המזכיר חזר והודה לכל הפעילים הרבים המסייעים בעבודה החשובה של סיוע בקליטת העולים ומשתתפים במפגשים עמם על בסיס שבועי. המזכיר ברך את חברנו ר/מוטי איינס על הכרטיסים שתרם לעולים לקונצרט פתיחת העונה של התזמורת הפילהרמונית בחיפה, ואיחל לו ולתזמורת הצלחה בעונה החדשה. הנשיא המכהן הודיע  בצער על פטירתו של נג"ל הנס בוכוואלד והביע את השתתפות המועדון בצער המשפחה רוטרי תל-אביב ורוטרי ישראל, וכן בפטירתו של לואיס פסקל שטפל בהשקעות המועדון.

המרצה האורח פרופ' בני מילר הוצג על ידי חברתנו ר/לאה קורן: פרופ' בני מילר בן 67 ‏ יליד צ'כוסלובקיה. עלה לארץ בגיל צעיר. סיים את לימודי התיכון בביה"ס הריאלי העברי בחיפה במגמה הביולוגית מה שהוביל אותו ללימודי הרפואה באוניברסיטה בירושלים בפקולטה לרפואה שם. התמחה תחילה במרכז הרפואי רמב"ם וביוהנסבורג, ואת התמחותו המיוחדת במחלות רשתית העין עשה בלוס אנג'לס ובלונדון. ‏משנת 1989 ‏במשך 22 ‏שב' היה מנהל מחלקת העיניים ברמב"ם ובמקביל כהן מ 1990 כפרופסור בפקולטה לרפואה של הטכניון. ‏פרופ' מילר פרסם עד כה כ 100 מאמרים רפואיים ומדעיים הקשורים לנושאי המחקר בהם עסק-‏צמיחת כלי דם חדשים מתחת לרשתית העין וצמיחת קרומים פתולוגים על פני רשתית העין. ‏אחד המחקרים אותו ביצע בשיתוף עם אשתו חrהו ז"ל תרם לשיפור הטיפול בניוון מרכז הרשתית, המתפתח עם הגיל. מנישואיו לחדוה ז"ל יש לו שתי בנות וחמישה נכדים. כיום נשוי ללנה ולהם בת אחת.

פרופ' מילר פתח את הרצאתו ואמר, שבעיית איבוד הראייה בארץ מגיעה לכ 26 אלף אנשים ונשים עיוורים בישראל. יש מספר גורמים/תהליכים המביאים לאיבוד הראיה- מחלת ניוון הרשתית הקשורה עם הגיל (AMD), סוכרת, שהייתה עד לא מזמן לסיבה העיקרית לעיוורון במבוגרים, יתר לחץ תוך עייני-גלאוקומה,ועכירות מתקדמת של העדשה-ירוד (קטרקט). הוא הציג תוך סיוע בשיקופיות סקירה קצרה וממצה על מבנה העין, הפועלת לדבריו כמצלמה סופר משוכללת הכוללת צמצם, עדשה , אפשרות מיקוד ושדה ראייה. הוא עמד על מבנה הרשתית בעין ועל תפקידו של ה"כתם הצהוב" שמכיל ריכוז גבוה של סיבי עצב רגישים לאור, ופגיעה בו גורמת לירידה בכושר הראייה ל 10%. רשתית העין היא מבנה מורכב מאד הבנוי מ כ 10 שכבות ומאחוריו הדמית – שכבת כלי דם עדינים ומרובים הנחוצים להזנת הרשתית ולאספקת החמצן הסדירה לתאיה. כך שסיבה אחת לעוורון היא פגיעה בכתם הצהוב. עדשת העין היא רקמה חיה המעבירה חמצן וח' אמיניות, היא שקופה . עם הגיל היא עלולה להתעכר בשל חדירת מים לעדשה ומתפתח ירוד שיש להוציאו בניתוח ולהשתיל עדשת פלסטיק במקומו. באפריקה כ 5 מיליון אנשיםן הם עיוורים למעשה בשל ירודים קשים בשתי העיניים, ואין די מנתחים לכולם. מחלקתו שלחה כ 10 משלחות רופאים לאפריקה לניתוחי קאטרקט בסרט נע, שהחזירה למנותחים את הראייה אך זו טיפה בים. גורם נוסף לאיבוד הראיה בגיל מבוגר הוא עלית הלחץ התוך עיני-גלאוקומה. שכיחותה כ 3-3.5% כך שבאולם בו כמאה איש בין 3 לארבעה מהנוכחים סובל מגלאוקומה בדרגה זו או אחרת. עלית הלחץ התוך עיני גורמת לניוון עצב הראיה . שדה הראיה הולך ומצטמצם, והדבר אינו הפיך. לכן יש לבדוק את העיניים כולל הלחץ כל שנה.
גורם נוסף ושכיח היא מחלת הסוכרת אשר בנוסף שינויי הסוכר היא מחלה עם סיבוכים בכלי הדם הקטנים והגדולים כולל בעיניים. הסוכרת היא הסיבה השכיחה לעיוורון בגיל העבודה. למרות שכיום מזהים את שינויי כלי הדם בעין בשלבים מוקדמים, וקיימים טיפולים בלייזר, עדיין הסיכוי של סוכרתי בלתי מאוזן לעיוורון הוא פי 10 יותר מבלא סוכרתי בן גילו. הרשתית בסוכרתי מצמיחה כלי דם חדשים, תחילה על פני השטח שלה ואחר כך הם משגשגים וצומחים פנימה לתוך הגוף הזגוגי, מדממים והאדם כך יכול לקום בבוקר לאח דימום תוך זגוגי ולא לראות כלום. הטיפול המונע הוא צריבת אזורים ברשתית על ידי לייזר ובמקרי דימום תוך עיניי ניסיון לשאיבת הדמם אט אט טיפה מול טיפה של נוזל פיזיולוגי, וכך ניתן להציל הראייה.בשנים האחרונות נמצא שהזרקות לתוך העין של חומרים המהווים חומרי נגד ל VECF שהוא חומר המופרש ברשתית ומעודד צמיחת כלי דם חדשים, מסייע להקלת המצב. שני החומרים הקיימים הם אבסטין,הקיים כבר 8 שנים,ולומינס היקר פי חמישים אך שניהם פועלים שווה. ההזרקות הן במישרין לתוך גלגל העין אחת לחודש.
גורם מרכזי נוסף הוא ניוון מרכז הראיה הקשור לגיל. נוזל עובר בין דפנות כלי הדם, מצטבר מתחת לרשתית בבועות ומרים אותה ועלולה להתפתח הפרדות הרשתית. ניוון רשתית העין (AMD ) מהווה בעיה הדורשת פתרונות נוספים לקיימים. אחת הבדיקות החדישות היא ה OCR שבודקת בצורה ממוחשבת את עובי שכבות הרשתית ומזהה בצקות או שינויי מבנה .
המרצה סיים בהמלצה לכל חבר להיבדק אצל רופא העיניים שלו אחת לשנה על מנת לעוד על שינויים מוקדמים בעין שנתנים לפתרון בשלב מוקדם, ולמנוע את התדרדרות מצב הראיה לעיוורון חלקי או מלא.

חברנו ר/יורם קנטר הודה למרצה על ההרצאה הבהירה והתומצתת. הוא הזכיר שגם הוא בוגר הראלי במגמה הביולוגית, בוגר הדסה, השתלם בלוס אנג'לס ובאנגליה וכמו המרצה הוא שנים רבות ברמב"ם שם ניתן לו לעקוב מקרוב אחר פועלו של פרופ' בני מילר מקרוב ולהעריך את חשיבות עבודתו ומחקריו כאחד מהמובילים בתחום רשתית העין בישראל. הוא הודה בשם כולם ואיחל למרצה שנות פעילות רבות בתחום מחלות העיניים בכל אשר יפנה.
----------------------------
כתב וערך: ר/יורם קנטר
צילומים:   ר/יורם נאומן
2024 © כל הזכויות שמורות למועדון רוטרי חיפה
bullet