נפגשים כל יום רביעי בשעה 13:00 במלון ביי וויו BayView, חיפה
Meeting every Wednesday on 13:00 at BayView HOTEL, Haifa

05/09/2012 - ישיבה עסקית

מפגש מועדון 5 בספטמבר 2012 –ישיבה עסקית

הנשיא המכהן נחום לדר פתח את המפגש הראשון בחודש ספטמבר שהיה ישיבה עסקית של המועדון. הנשיא דיווח שפרויקט " שלום כיתה א' " הצליח יפה ובמסגרת הפרויקט חילקנו שוברי קנייה לילקוטים וציוד לבתי הספר לכיתה א' גם לבנות האתיופיות במסגרת " מג"ל " וגם לילדים של כיתה א' מנווה דוד. עיקר הדיון היום במסגרת הישיבה העסקית יהיה מוקדש לפרויקט ה"טריומף".

את הברכה הבינלאומית  הביא חברנו ר/מיכאל פוקס:  הברכה הבינלאומית שלוחה הפעם למועדון ונציה לרגל פסטיבל הסרטים  ה 69 שנפתח השבוע בוונציה. מועדון וונציה נוסד ב 1924, במקביל עם מס מועדונים בערים נוספות כטרייסטה ועוד.  המועדון הראשון שנוסד באיטליה ב 1923 היה מועדון הרוטרי במילאנו. כיום קיימים בוונציה עוד שלושה מועדוני רוטרי. מועדון רוטרי וונציה משתייך לאזור2060  הכולל כיום כ 81 מועדונים וקרוב לחמשת אלפים חברים. חברי המועדון נפגשים כל יום שלישי בערב ב 1930, במלון דניאלי שבככר סן מרקו בוונציה. .    Rotary Club Veneziaנרימה כוסית של ברכה ל

לאחר ברכות הרעות  לימי ההולדת וימי הנישואים של תחילת ספטמבר (כל אנשי מזל בתולה), הביא נ"ל כרמל הכהן דברים הקשורים להיסטוריה של המועדון אשר השנה נחגוג 80 שנה להיווסדו. מועדוננו, מועדון רוטרי חיפה, נוסד ב1932, שנתיים לאחר ייסוד המועדון "רוטרי ירושלים" ושנה לפני "רוטרי תל אביב". מועדון "רוטרי קהיר" היה היוזם והספונסר להקמת מועדון ירושלים, ומועדון "רוטרי פורט-סעיד" המצרי היה הספונסר להקמת המועדון שלנו (היו זמנים...).
עד שנת 1948, שנת ייסוד מדינת ישראל, פעלו בארץ שלושת המועדונים- ירושלים, חיפה ותל אביב. במהלך עשר השנים שלאחר מכן, עד שנת 1959 הוקמו עוד 27 מועדונים ובשנת 1959 פעלו בארץ 30 מועדוני רוטרי.
המועדון שלנו התחיל לפעול עם 31 חברים: יהודים, ערבים, בריטים, איטלקים, והולנדים. הנשיאים הראשונים היו כולם בריטים. הנשיא היהודי הראשון בשנת הרוטרי 1938-9 היה קולונל פרידריך הרמן קיש, שלאחר מכן, במלחמת העולם השנייה היה בריגדיר גנרל שנפל במלחמת העולם השנייה. ביתו היה על הכרמל בשדרות הנשיא, והוא מהווה את המוזיאון היפני כיום.
בשנת 1940-1 היה הנשיא ויקטור עזיז כיאט, ממשפחת כיאט המפורסמת. באותו זמן, מנה המועדון שנו 39 חברים: 18 בריטים, 14 יהודים, 6 ערבים ואחד איטלקי.
השיא השלישי של המועדון בחיפה היה אישיות מיוחדת ומקובלת מאוד בעיר, ד"ר וינדנסו קוסטרו בשנת הרוטרי 1933-4. הוא נולד באיטליה ב1881 והיה מנהל בית החולים האיטלקי בחיפה וממייסדי המועדון שלנו. היה אישיות פופולארית מאוד בחברה ורופא ומנהל בית חולים מוכשר במיוחד. אלא שבמלחמת העולם ה-2 הוא הוגדר ע"י האנגלים כנתין  מדינת אויב והוגלה ע"י האנגלים למחנה נתיני אויב באוסטרליה. הוא חזר לחיפה ולמועדון ב1954 ולאחר כמה שנים חזר לרומא ונפטר שם ב1976 בגיל 95.
נשיא המועדון בשנת הרוטרי 1936-7 הוא רופרט סקריבנר, מי שהיה המהנדס הראשי של הרכבות והנמלים בתקופת המנדט כיהן כנשיא המועדון. באותה שנה, הועלו דמי החבר מ2 ל3 לירות בשנה.הצייר המפורסם הרמן שטרוק, הצטרף כחבר למועדון באותה תקופה.
המאורעות שפרצו במסגרת ההתקוממות הערבית הגיעו לשיאן בהתקפה על חבר המועדון שלנו שכיהן כראש העיר חיפה הערבי חסן ביי שוקרי שניצל בנס מניסיון ההתנקשות בחייו ובכל זאת התייצב בקור רוח למפגש המועדון.באותה שנה, התקיים נשף ריקודים שנערך במלון "טלטש" שהוא כיום מלון הר הכרמל באותו אולם עצמו בו אנו יושבים היום. הנשף הניב הכנסת שיא של 217 לירות (!) שהמועדון תרם לארגון למען ילדים נכים.
נשיא המועדון בשנת הרוטרי 1944-5 היה ליונאל ווטסון שהיה מהנדס העיר חיפה. הוא נולד ב1901 בניו זילנד ונשאר בחיפה בסיום המנדט הבריטי וקשר עצמו למדינת ישראל. הוא נפטר בחיפה ב1969. לאחר מותו, הוריש למועדון 10,000 שח למלגות. בשנת 1990 תרמה רעייתו 30,000 שח לבית מילר, ובשנת 1999 תרמה משפחתו 10,000 שח נוספים. ווטסון היה ממתכנני העיר חיפה, מרצה בכיר בטכניון, ורוטריון מסור ופעיל. יוסף מילר היה מהנדס במקצועו, סוכן משאבות ומכוניות, תעשיין ורוטריון מיוחד ויחודי. היה פעיל במועדון ותרם את ביתו שברחוב שושנת הכרמל, בית מילר, למועדון שלנו. לא  היה אח ורע במועדוננו בארץ לפעולה כה נדיבה ואישית. בית מילר כיום הוא אחת הדוגמאות הנפלאות לפעילות ברוכה למען הכלל, ומרכז לפעילויות נוער וחוגים לנוער בתחומי החברה והתקשורת.
את שנת 1998-9 בשלהי המאה הקודמת היה נשיא המועדון עבדכם הנאמן נ"ל כרמל הכהן. בשנה זו אושרו מטצ'ינג גרנטס בסה"כ של 48,000 דולר לפרויקטים בבית מילר, בית המייסדים בבית הגפן וכמו כן הוקמה קרן מלגות בסכום של 100,000 שח בתרומתה של גברת אדי וייס וזאת בעזרתו של גזבר הכבוד דאז שאול ד'אנג'לי. שתי קרנות נוספות האחת על שם נ"ל דני פריהר וקרן נוספת עם של נ"ל אהרון רוזנפלד הוקמו גם הן באותה שנה.
שנה זו הייתה גם שנה היסטורית בתולדות המועדון שלנו, בה לאשונה לאחר שנים של ויכוחים ודיונים, הצלחנו להעביר את ההחלטה באסיפה הכללית לאשר קבלת נשים כחברות שותפות מלאות במועדון. באותה שנה הייתה גם שנת שיא בקבלת 17 רוטריונים ורוטריוניות חדשים למועדון. כיום אנו יודעים שהמועדון לא היה הגדול והמיוחד בישראל אם לא היינו מקבלים נשים חברות פעילות למועדון. זו הייתה באמת שנה טובה ומוצלחת להכניס לשנת המילניום עם רוטריונים ורוטריוניות חברים שווים ושותפים לכל פעילויות המועדון.

הנשיא המכהן פתח את הדיון בנושא הטריומף ודיווח לחברים:  בשנת נשיאותו של נ"ל שאול ד'אנג'לי הוצאו לפועל שתי פעילויות חדשות שדרשו מימון מיוחד. האחת הייתה קייטנות לילדים מיעוטי יכולת, יהודים וערבים שנעשו על ידי העירייה במימון חלקי שלנו,השניה הייתה פרויקט טריומף, שבו, ובשיתוף עם מועדון הרוטרי של ניוברי פארק בקליפורניה בארה"ב. בסיוע כספי שלהם יצרנו קבוצה של ילדים יהודים וערבים, הכשרנו אותם לעבודה משותפת בישראל, בשיתוף בית הגפן בעזרת חברנו האני אלפאר, והשיא היה סדנת אביב בארה"ב כפרויקט משותף שלנו ושל מועדון הרוטרי   בארה"ב. מאוחר יותר הועבר פרויקט הטריומף באיטליה, בה הילדים שהו יחד וקבלו יחד ערכים של מנהיגות צעירה לפתרון סכסוכים בדרכי שלום וכיו"ב. הסכומים שהיה עלינו לגייס היו משמעותיים והצלחנו להתרים, בייחוד ע"י נג"מ שאול ד'אנג'לי ובסיוע חברים נוספים, חברות כמו סינרון (שתרמה את רוב הכסף),  אורבונד, אינטל, המרכז הבאהי הבינלאומי, עיריית חיפה ומועדונים בחו"ל, ואפילו את כל נגידי האזור בשנת כהונתם. בנוסף,שיתפנו את בית הגפן בעזרתו הפעילה של האני אלפאר , שהיה שותף לפרויקט כל השנים, וכן את בית הספר ליאו בק בעזרתו הפעילה של נ"ל דני פסלר שתרמו ‏בשווה כסף על ידי מתן שירותים של ‏הכשרה ועשייה.
בסוף שנת נשיאותו של שאול הוקמה קרן שמטרתה הייתה להמשיך את שתי פעילויות האלה. הקרן נקראה בתחילתה "קרן נוער קייטנות" ושאול מונה ע"י ההנהלה של שנת נשיאותו להיות הנאמן שלה.
‏בשנים העוקבות המשיכה הפעילות של הטריומף וגם זאת של הקייטנות (האחרונה פסקה לפני כשנתיים עקב החלטת העירייה להפסיק את השתתפותה). שאול המשיך להביא כסף לפעילויות האלה,ולפחות ב-4 ‏שנים עוקבות הביא מסינרון תרומה של כ-35 ‏ אלפי שח בכל שנה. בנוסף המשיכו לתרום לפעילות מועדונים מחו"ל, הנגידות, ואפילו חברת  טבע איטליה הפכה למממן קבוע של התוכנית.
חזונם של הוגי הפרויקט היה לקיים את המיזם לעשר שנים, והשנה שעברה הייתה השנה השביעית. ‏במשך כל השנים התוכנית מומנה ע"י הקרנות הללו שאוחדו במשך הזמן ותרומות נוספות ללא שימוש בכספים השוטפים של קרן המועדון שלנו- מועדון רוטרי חיפה. ‏   התכנית היא תוכנית ראויה, רוטריונית למופת לטעמי, ומהווה מקור גאווה למועדון ואנו משתבחים בה מעל כל במה. קרוב ל- 200 ‏ בני נוער בני דתות שונות למדו להכיר איש את תרבות רעהו, קשרי החברות שנוצרו בין הנערים והנערות נמשכים, ישנה פעילות המשך מבורכת בבית הגפן, שנוסדה ומטופלת ע"י חברנו ר/דב מעיין ור/טל לזר במסירות. שם הפרויקט הוא "פרויקט תכלס", בו הנערים והנערות נפגשים לפעילויות חברתיות כולל בני נוער שלא השתתפו בעצמם בפרויקט, והכל סביב מוסיקה ותרבות. גם בין המשפחות נוצרו קשרי היכרות ברמות שונות. ‏בשנה שעברה, שנת נשיאותו של צבי ענר, נשאו בעול הטריומף במסירות רבה ראש האפיק ר/דב מעיין וראש הוועדה ר/טל לזר, בסיועו הנמרץ של ר/נפתלי ויטמן.
מסיבות שונות נוצר קושי בהוצאת משלחת טריומף, עד שממש ברגע האחרון, בסיוע ושיתוף פעולה של נ"ל דני פסלר וליאו בק יצאה משלחת לארה"ב. ‏באותו זמן הצליח נג"מ שאול ד'אנג'לי  לגייס כסף מהאיחוד האירופי ומחברת טבע איטליה וארגן בעצמו משלחת נוספת שיצאה לאיטליה. הוא ביקש את ברכת המועדון וחסותו תוך שהוא מתחייב כי המועדון לא יצטרך לשאת בכל הוצאה שהיא. תחת התחייבות זו הוא קיבל את חסות הרוטרי לפרויקט בהסכמת ר/טל לזר, נ"ל צבי ענר והסכמתי שלי כנשיא מכהן נחום לדר.

הנשיא פתח את הנושא לדיון. חברנו נ"ל אלי חכים טען שלפי דעתו אין להשתמש בכספי המועדון למימון שליחת ילדים מהגליל לפעילות בחו"ל, ושעל המועדון לקבל החלטה איך ימומנו פעילויות שליחת נערים ונערות במסגרות הטריומף. נג"מ שאול ד'אנג'לי השיב שב2005-6 הייתה פעילות במקביל גם של הטריומף וגם של קייטנות נוער בקיץ. את המימון הוא השיג מתרומות שיועדו לצרכים אלו ולא מכספי הגאלה וכ"ו.. הכסף לא נלקח אף פעם מכספי המועדון, אלא רק מתרומות שיועדו לכך, והוא כנאמן הקרן מכיר את כל הפרטים. אם תבוא בעתיד דילמה של שימוש בכספים רק לקייטנה או לטריומף, הנשיא המכהן יחליט למה ייועד הכסף. בארבע השנים האחרונות, עיקר הפעילות היא באיטליה. פרויקט הטריומף הוא פרויקט ראוי והנוער מתנסה בדיוני שלום ומנהיגות צעירה במחנה הקיץ ברודיני שבאיטליה. במשלחת האחרונה, היו שמונה ילדים יהודים, שמונה פלשתינאים מבית לחם, שמונה טורקים ושמונה איטלקים. השנה היתה השנה הראשונה שבה לא יצאה משלחת משותפת מעורבת.

הנשיא סיכם את הדיון שהיה ער, באומרו שבמידה ותעמוד דילמה על החלטה בין קייטנה לנוער בארץ או משלחת במסגרת הטריומף, הוא כנשיא מכהן בסיוע חברי הנשיאות יקבלו את ההחלטה. הוא הודה לשאול ד'אנג'לי על פעילותו הברוכה לאורך השנים הן כמייסד ונאמן הקרן, והן כמי שפועל במרץ רב להשגת התרומות מהחברות והתורמים השונים להמשך ברוך של פעילויות במסגרת פרויקט הטריומף. בהקישו בעוז על שולי פעמון הרוטרי המיתולוגי שעל שולחן הנשיאות הסתיימה הישיבה
----------------------------------
כתב וערך: ר/יורם קנטר
צילומים: ר/יורם נאומן
סיוע הדפסה: מאיה לבנשטיין
2024 © כל הזכויות שמורות למועדון רוטרי חיפה
bullet